AAA

POLITIKA | 04.08.2018 22:00 > 04.08 22:06

Obeležen Dan sećanja na ubijene i prognane Srbe u Oluji


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ponovio je večeras da za Srbe više neće biti "Oluje" i da će Srbija stajati uz svoj narod i neće dozvoliti da ga neko progoni ubija i ponižava.

Vučić je u Bačkoj palanci na komemoraciji povodom godišnjice hrvatske vojno-policijske akcije "Oluja" i Dana sećanja na sve stradale i prognane Srbe, rekao da se Srbija menja i da više neće da ćuti već da sme da kaže da su se nad Srbima dešavali zločini i istrebljenja.

"Nismo smeli da kažemo ni zločin, ni pogrom ni istrebljenje, ni paljenje, danas smemo. Danas je Srbija u ime svojih progovorila bez trunke mržnje i poziva na osvetu, bez želje za bilo čim drugim osim za istinom i elementarnom pravdom. A ja vama želim da ponovim i kažem, a vi ćete znati jesam li dovoljno ozbiljan, da više nikada neće biti Oluja za Srbe zato što su Srbi", rekao je Vučić.

On je kazao da je to poruka i Srbima i svima drugima te da Srbija neće više biti samo utočište za srpski narod već da će stajati uz narod i nikome neće dozvoliti da ga progoni, ubija i ponižava

"Nema više čega da se stidimo zato što smo Srbi", istakao je Vučić.

On je naglasio i da su se okupili ne samo da obeleže najstrašniji dan u srpskoj novijoj istoriji, dan kada je počela "Oluja, "golgota jednog naroda koji je šiban mržnjom", već i da posvedoče pred svima da je svaki zločin večan i da ne može da se zaboravi i opravda, a najmanje može da se slavi.

Vučić je rekao da su 4. avgusta, istog datuma kada je 1995. počela "Oluja", nacisti 1944. provalili u skrovište Ane Frank koja je bila Jevrejka, i da to nije slučajnost.

U oba slučaja i Ane Frank i Srba iz Krajine, kako je naveo, postojalo je ubedjenje da će neka zemlja i ljudi bez njih biti lepši i bolji.

"Hitler je hteo svet bez Jevreja, a Hrvatska i njena politika je htela Hrvatsku bez Srba, jer su, kako je rečeno razarali hrvatsko nacionalno biće", rekao je Vučić.

Komemoracija povodom stradanja Srba u operaciji "Oluja" počela je u 20.00 u Sportsko-rekreativnom centru u Bačkoj palanci, gde je postavljen veliki natpis "Oluja je pogrom. Da se ne zaboravi". Na početku ceremonije intonirana je himna Republike Srpske i himna Srbije, a potom održan minut ćutanja.

Ceremoniji je prisustvovao državni vrh Srbije na čelu sa premijerkom Anom Brnabić i Republike Srpske na čelu sa Željkom Cvijanović, kao i predstavnici Vojske Srbije, Srpske pravoslavne crkve, udruženja za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije i brojni gradjani. Prisustvovali su i predstavnici Srba i srpskih političkih stranaka iz Hrvatske i Crne Gore.

Parastos žrtvama služio je srpski patrijarh Irinej, koji je rekao da se "Oluja" ne može nikada zaboraviti, ali da smo kao hrišćani "pozvani" da oprostimo i da se takvo zlo nikada u istoriji ne desi nijednom narodu.

"Taj zločin ne možemo nikada da zaboravimo, ali kao hrišćani pozvani smo da to oprostimo, jer je vrlina hrišćanska oprostiti onako kako gospod oprašta nama. Nadamo se da se takvo zlo više nikada nijednom narodu u istoriji neće ponoviti", rekao je patrijarh u Bačkoj Palanci.

On je kazao da su nevino postradali u hrvatskoj oružanoj akciji "Oluja" imali jednu krivicu, a to je "da su bili Srbi i što su pripadali pravoslavnoj veri".

"Zbog toga su položeni mnogi životi. To je bio strašan dan naše istorije, jedan od najstrašnijih dana našeg postojanja na ovim prostorima. A što je nastrašnije, oni nisu postradali od ruku nekog nepoznatog naroda ili religije, već od braće hrišćana", rekao je Irinej.

Patrijarh je upitao šta je "rukovodilo i motivisalo hrvatski narod da dignu ruku na braću svoju sa kojom su delili podneblje i zemlju".

"Kakva ih je sila na to motivisala i da li su postojale neke druge sile koje su to mogle da zadrže i onemoguće", zapitao je Irinej, upućujući time kritiku instituciji crkve što nije snažnije reagovala i pokušala da spreči nesreću.

Irinej je dodao da posle ovakvih stradanja, srpskom narodu ostaju dva puta, te da je prvi u rukama "majki koje treba da radjaju što više dece".

"Našim majkama preostaje da budu carice Milice i majke Jugovića koje su radjale decu i to je omogiućilo da preživimo strašna vremena i 500 godina pod Turcima. Majke su decu radjale, a deca su branila svoju domovinu", rekao je Irinej.

Prema njegovim rečima, drugi put je da "ne napuštamo svoju divnu zemlju koja je prebogata, jer sličnu nećemo naći".

"Treba tu da ostanemo, da svoju zemlju obradjujemo i da volimo svoju otadžbinu", istakao je Irinej.

Patrijarh je večeras u Bačkoj palanci služio parastos za žrtve, uz prisustvo državnog vrha Srbije i Republike Srpske. Ceremonija je počela u 20.00, a na početku je održan minut ćutanja i intonirana himna Republike Srpske i himna Srbije.

Prema podacima Komesarijata za izbeglice i migracije Srbije, u akciji "Oluja" koja je počela 4. avgusta 1995, proterano je više od 200.000 krajiških Srba, dok je više od 2.000 izgubilo život ili se vode kao nestali.
Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je akcija "Oluja" bila zločinački poduhvat i izrazio uverenje da će Srbi u ovom veku naći snage da objedine svoje državne prostore.

"Ovom narodu i ovoj generaciji srpskog nacionalnog i političkog vodjstva pripada da osmisli nacionalnu i državnu politiku u ovom veku i da ta srpska i nacionalna politika bude politika ujedinjenja i okupljanja, a ne razdvajanja", rekao je Dodik

Govorila je i Jelena Knežević koja je 1995. godine bila u izbegličkoj koloni i za vreme rata ostala bez oca.

Prema podacima Komesarijata za izbeglice i migracije Srbije, u akciji "Oluja" proterano je više od 200.000 krajiških Srba, dok je više od 2.000 izgubilo život ili se vode kao nestali.

Ta akcija počela je 4. avgusta 1995. ofanzivom hrvatske vojske i policije i jedinica Hrvatskog veća odbrane na područja Banije, Korduna, Like i severne Dalmacije, odnosno na samoproklamovanu Republiku Srpsku Krajinu.

Dan kasnije, 5. avgusta, hrvatska vojska je ušla u gotovo napušten Knin i istakla hrvatsku zastavu, dok su kolone izbeglica u automobilima, kamionima, na traktorima i drugim poljoprivrednim vozilima ulazile u Srbiju i BiH.
Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je večeras u Bačkoj Palanci da je hrvatska vojno-policijska akcija "Oluja" bila zločinački poduhvat i izrazio uverenje da će Srbi u ovom veku naći snage da objedine svoje državne prostore.

"Ovom narodu i ovoj generaciji srpskog nacionalnog i političkog vodjstva pripada da osmisli nacionalnu i državnu politiku u ovom veku i da ta srpska i nacionalna politika bude politika ujedinjenja i okupljanja, a ne razdvajanja", rekao je Dodik na centralnoj komemoraciji povodom Dana sećanja na sve stradale Srbe.

Dodik je kazao da se nada da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić uspeti da obezbedi pravično rešenje pitanja Kosova i zamolio ga da uloži svu moguću energiju kako bi zaštitio i Srbe u Republici Srpskoj.

"Mi volimo Srbiju. Doživljavamo je svojom zemljom. Mi smo oni koji RS i Srbiju vide kao jedinstveni prostor državni i politički. Verujemo da na to imamo pravo. Imamo pravo da se iskažemo, imamo pravo da u to verujemo", kazao je Dodik.

On je kazao da se Srbi oličeni kroz Republiku Srpsku i Srbiju kao države, kroz Srpsku pravoslavnu crkvu, pismo i jezik, moraju okupiti i graditi svoj nacionalni i državni identitet.

Dodik je zahvalio Srbiji što je bila jasno i sigurno utočište za svakog Srbina "ma gde on bio".

"Srbija je bila garancija kada je bilo potrebno da se ovde dodje i da naš narod nadje svoje utočište. Srbija je u tim godinama bila spas za nas", rekao je Dodik, koji je i podsetio na sva stradanja Srba naročito dece u vreme NDH.

On je kazao da je Oluja bila zločinački poduhvat u kojem je stradalo mnogo Srba, u kojem su nestale porodice, žene i deca.

"Pravde nema, a mi Srbi u delu svoje naivnosti verujemo da je ona moguća", rekao je Dodik i podsetio i na stradanja Srba u operaciji "Masetral" koja je ulsedila nakon "Oluje".

Dodik je onima koji će sutra slaviti "Oluju" poručio da će stajati tokom himne koju je napisao Srbin.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.