AAA

POLITIKA | 12.10.2018 10:10

Ljajić: Skandalozna izjava Edija Rame o Telekomu Srbija

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić ocenio je da je reakcija Vlade Albanije, koja se protivi tome da Telekom Srbije preuzme Telekom Albanije, skandalozna i da novac nema nacionalnost.

"Ako poštujete tržište i zalažete se za principe slobodne trgovine, ne možete iz političkih ili etničkih razloga da diskriminišete jednog kupca. Svako je dobrodošao", rekao je Ljajić za današnju "Politiku" i dodaje da su u slučaju prodaje "Telekoma Albanije" uvedeni neki drugi kriterijumi.

Ljajić je rekao da ako se uvode neki druge principi, onda to više nije ekonomija, nego politika.

On je podsetio da Telekom Albanije nije u državnom vlasništvu, već je reč o imovini nemačkog Dojče Telekoma, koja preko grčkog OTE-a ima 99,79 odsto udela u toj kompaniji.

"Izjava albanskog premijera Edija Rame bila bi skandalozna i da je reč o državnoj firmi. A nije! Dakle, on blokira prodaju kompanije u nemačkom vlasništvu. Ispada da su srpski investitori dobrodošli kada im treba da kupe srpsku robu koju nemaju i kad treba da se uspostavi ekonomska saradnja. Ali u sektoru telekomunikacija nisu. To je skandalozno i nezabeleženo. Ja ne pamtim da je neko to tako otvoreno i javno rekao u svetu. Novac nema boju, nacionalniost, rasu", rekao je Ljaljić.

Albanska vlada saopštila je da se protivi da Telekom Srbije preuzme drugog po veličini operatera mobilne telefonije u toj zemlji Telekom Albanije.

Premijer Edi Rama rekao je da Telekom Srbije nije "preferencija" albanske vlade za kupovinu Telekoma Albanije. On je dodao da su kompanije iz Srbije generalno dobrodošle u Albaniju.

Telekom Srbije je jedna od nekoliko kompanija koje su pokazale interesovanje za kupovinu Telekoma Albanije i prema pisanju medija dala najbolju ponudu, 60 miliona evra.
 
Rama je rekao da njegova vlada obično ne učestvuje u privatnim transakcijama, ali da želi da izrazi svoje mišljenje pošto je tržište mobilne telefonije "strateški sektor".

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.