AAA

POLITIKA | 19.10.2018 14:05

Brnabić: Vlada Srbije pokušava da bude primer otvorenosti prema medijima

Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je danas da veruje da u Srbiji postoji sloboda izražavanja i da njena vlada pokušava da "postavi primer" po otvorenosti prema medijima.Prema njenim rečima, sloboda izražavanja i slobodni mediji su osnovni principi demokratije.

Ona je priznala da u domenu slobode medija Srbija ima "još dosta da radi" ali i navela da je taj problem "nasledjen".
"Taj problem nije povezan s ovom ili prethodnom vladom ili strankom na vlasti", izjavila je premijerka.

Kako je navela, iako ona veruje da postoji sloboda medija, njen posao je da sasluša sve medije koji smatraju da nisu slobodni da rade i da učini šta može.

Ona je takodje odbacila navode iz izveštaja Fridom hausa da predsednik Aleksandar Vučić vrši pritisak na medije.

Govoreći o pravosudju, Brnabić je rekla da ima mnogo toga da se unapredi, i da srpskim sudstvom nisu zadovoljni ni gradjani, ni firme ni investitori.

"To nije samo zbog političkog uticaja na pravosudje. Treba nam nezavisnije ali i efikasnije i odgovornije sudstvo", navela je premijerka.

Razmena teritorija nije otvaranje Pandorine kutije

Premijerka Srbije rekla je danas da razmena teritorija izmedju Srbije i Kosova ne bi bilo otvaranje Pandorine kutije jer je ona otvorena pre 10 godina. 

"Pandorina kutija je otvorena pre 10 godina, kada je grupa kosovskih političara jednostrano proglasila nezavisnost Kosova a grupa zemalja požurila da ih prizna. Mi sada pokušavamo da je zatvorimo", rekla je Brnabić. 

Premijerka je rekla da zamrznuti konflikt nije u interesu Srbije. 

Prema njenim rečima, Srbiji je potreban veliki napredak, poslovi, bolje zarade i veći standard a da bi se to postiglo ne sme se biti u sukobima. 

"Zamrznuti konflikt je ono što sama reč kaže konflikt (...) Zamrznuti konflikt ne treba da bude naša odluka, naš izbor", navela je Brnabić. 

Brnabić je rekla da kakvo god da bude, rešenje za Kosovo mora biti kompromis, a da stavljanje "crvenih linija" u procesu traženja rešenja "ne pomaže" . 

Ona je takodje dodala da potezi Prištine, poput pokušaja stvaranja vojske, ne šalju dobre poruke za dijalog.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.