AAA

POLITIKA | 24.10.2018 19:05

Brnabić sa Bejerom: Pitanje statusa Kosova jedina tačka razilaženja odnosa Srbije i Nemačke

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić ocenila je danas u razgovoru sa poslanikom nemačkog Bundestaga Peterom Bejerom da je pitanje statusa Kosova i Metohije jedina tačka razilaženja u bilateralnim odnosima Srbije i Nemačke, ali da je Srbija u potpunosti posvećena normalizaciji odnosa sa Prištinom i postizanju kompromisnog i održivog rešenja.

Kako se navodi u saopštenju kabineta premijerke Srbije, porast nemačkih investicija i nemačkih kompanija koje u Srbiji zapošljavaju oko 50.000 radnika, svedoče da reforme koje sprovodi daju rezultate i ulivaju poverenje investitorima.

Brnabić je kazala da je izuzetno zadovoljna stalnim napretkom u jačanju bilateralnih odnosa i saradnji dve zemlje, pre svega u oblasti ekonomije.

Ona je navela da je Srbija posvećena jačanju vladavine prava, kao i da je Srbija pri izmeni ustavnih amadmana poštovala sve procedure i usvojila preporuke Venecijanske komisije, kako bi promene bile uradjene u skladu sa najboljom praksom i donele očekivane rezultate.

"Cilj je, kako je naglasila, da Srbija dobije nezavisno i odgovorno sudstvo, u najboljem interesu države i njenih građana", navodi se u saopštenju.

Navodi se i da su se sagovornici saglasili da mediji imaju veoma važnu ulogu u sprovodjenju reformi u Srbiji, a Brnabić je izrazila očekivanje da će kontinuirani dijalog predstavnika Vlade Srbije i medijskih udruženja dovesti do usvajanja medijske strategije koja će u potpunosti urediti ovu oblast.

Brnabić je zahvalila predstavnicima OEBS-a i Fondacije "Konrad Adenauer" na podršci i pomoći pri izradi Medijske strategije.

Poslanik nemačkog Bundestaga Peter Bejer je rekao da Nemačka snažno podržava evrointegracije Srbije i poručio da je ta država Srbiji pouzdan partner.

"Srbija veoma ceni podršku Nemačke regionalnoj saradnji, rekla je Brnabić i posebno podvukla značaj koji Berlinski proces ima za stabilnost i prosperitet Zapadnog Balkana", navodi se u saopštenju.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.