AAA

IZBORI 2017 | 17.02.2017 14:25

Boško Obradović u Banjaluci: Biću predsednik svih Srba sveta


Naš nacionalni cilj u 21. veku treba da bude podizanje specijalnih odnosa između Srbije i Republike Srpske na najviši mogući nivo, kao i buduće ujedinjenje Srbije i Republike Srpske u jednu državu.

Predsednički kandidat Srpskog pokreta Dveri Boško Obradović, nalazi se u poseti Republici Srpskoj i Banjaluci. Na konferenciji za medije u Međunarodnom pres centru u Banjaluci Obradović je predstavio svoj predsednički program u delu koji se tiče odnosa prema Srbima u okruženju i rasejanju. Tim povodom Obradović je izjavio da će biti predsednik svih građana Srbije bez obzira na versku i nacionalnu pripadnost ali i svih Srba u okruženju i rasejanju.

Srbija mora ponovo postati matična država svih Srba sveta i to je jedna od najvažnijih dužnosti novog predsednika Srbije. U proteklom periodu Srbija je prestala da vrši ulogu matice. Ukinuto joj je Ministarstvo za dijasporu i Srbe u regionu, potom prestala sa radom i Skupština Srba u regionu i rasejanju, da bi na kraju bila ukinuta i kancelarija za dijasporu i Srbe u regionu.

Danas postoji samo Uprava za dijasporu i Srbe u regionu pri Ministarstvu spoljnih poslova Srbije koja već više od dve godine nema svog direktora i samim tim praktično ne postoji. Kada postanem predsednik Srbije insistiraću na povratku Ministarstva za Srbe u okruženju i rasejanju i pozvati mnogobrojne Srbe sveta da se vrate u otadžbinske zemlje na Balkanu, pre svega Srbiju i Republiku Srpsku.
 
Država Srbija je dužna da olakša proces dobijanja državljanstva za sve naše sunarodnike van granica Srbije koji žele da postanu srpski državljani, Srbija je potom dužna da omogući biračko pravo i olakša proces glasanja za sve svoje državljane koji žive i rade van Srbije. Skandalozno je da je na prošlim republičkim izborima glasalo samo oko 6.000 birača van Srbije, računajući sve zemlje u okruženju i čitavo rasejanje.

Poseban je važan poziv Srbima sveta da investiraju u svoju otadžbinu, da se sa svojim porodicama vrate u Srbiju i ovde ulože svoje obrazovanje, znanje, iskustvo i kontakte stečene širom sveta, često na veoma visokim i uglednim položajima u stranim zemljama. Međutim, država Srbija treba da ih pozove da se vrate i da im omogući posebne uslove za investiranje stečenog kapitala i povratak njihovih porodica.

Umesto stranih investitora koji su favorizovani od strane aktuelne vlasti u Srbiji treba podržati sve one uspešne srpske preduzetnike iz inostranstva koji žele da svoj biznis pokrenu u Srbiji. Na kraju konferencije, Obradović je istakao da je Republika Srpska najveća srpska nacionalna pobeda u poslednjih 100 godina i da je očuvanje Republike Srpske prvorazredni nacionalni interes:

"Kao predsednik Srbije braniću interese Republike Srpske i suprotstaviti se stalnim pokušajima njenog ukidanja i utapanja u veštačku i nametnutu Bosnu i Hercegovinu. Naš nacionalni cilj u 21. veku treba da bude podizanje specijalnih odnosa između Srbije i Republike Srpske na najviši mogući nivo, kao i buduće ujedinjenje Srbije i Republike Srpske u jednu državu. Smatram i da građanima Crne Gore na nekom novom referendumu treba ponuditi da i Crna Gora postane deo ove državne zajednice sa Srbijom i Republikom Srpskom. Velike geopolitičke promene u Evropi i svetu odvijaju se u pravcu u kome je ova nacionalna ideja realno ostvariva", istakao je predsednički kandidat Dveri na kraju svog obraćanja u Banjaluci.
 KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.