AAA

IZBORI2020 | 23.05.2020 14:20 > 23.05 14:20

Jovanović (Metla 2020): Za korupciju kazna minimum dve godine zatvora

Pokret "Metla 2020" biće krajnje represivan u borbi protiv korupcije ako dobije poverenje gradjana, doneće zakonske izmene po kojima neće moći da se izrekne kazna manja od dve godine zatvora za korupciju, izjavio je član predsedništva pokreta Miloš Jovanović.

On je za "Danas" naveo da se "Metla 2020" zalaže i za uvodjenje institucije agenta provokatora, koji će, kao ovlašćeno lice moći da ponudi mito raznim službenim licima ili službenicima javnog sektora kako bi se razotkrila korupcija.
"Izmenama Krivičnog Zakonika onemogućićemo da se za dela korupcije izriču kazne ispod zakonskog minimuma (od dve godine zatvora) kao što je to danas praksa", kazao je Jovanović, koji je i predsednik Demokratske stranke Srbije (DSS).

Prema njegovim rečima, partijska knjižica je u Srbiji postala "apsolutno najvažniji dokument", pošto je "jača i od radne knjižice i od studentskog indeksa".

"Ona vam omogućava da nadjete posao ili da ga zadržite, ona vam omogućava da se obogatite, ona vam omogućava da, po potrebi, steknete i neku diplomu. Preduslov svakog boljitka je da se takva snaga stranaka razbije", ocenio je Jovanović.

On je kazao da će se to učiniti promenom izbornog sistema, tako što će omogućiti gradjanima da biraju svoje predstavnike "ne samo po stranačkoj pripadnosti i ideologiji, već prvenstveno po imenu i prezimenu".

"Kada političari u Srbiji budu crpeli svoj legitimitet podjednako od sopstvenog imena koliko i od stranačke pripadnosti, ova strahovita snaga stranaka koja počiva na čvrstoj hijerarhiji i negativnoj selekciji će biti razbijena", ocenio je lider DSS-a.

On je najavio i donošenje Zakona o poreklu imovine koji će se ticati isključivo nosilaca javnih funkcija počevši od 1990. godine, a ne svih gradjana kako je to danas predvidjeno.

Kao novine, Jovanović je naveo i formiranje razvojne banke koja će pratiti politiku reindustrijalizacije Srbije "sa posebnim osvrtom na namensku industriju i industriju informacionih tehnologija".

"U poljoprivredi ćemo staviti akcenat na edukaciju poljoprivrednika, subvencije i stabilnost i predvidljivost otkupnih cena kroz intervenciju države. Četvrti prioritet se tiče debeogradizacije Srbije kroz mere delokalizacije i decentralizacije", zaključio je Jovanović.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.