AAA

POLITIKAIZBORI | 17.04.2016 10:10

Za 250 mesta u Skupštini Srbije takmiči se 3.270 kandidata

Gradjani Srbije će u nedelju, 24. aprila na vanrednim parlamentarnim izborima birati 250 poslanika na period od četiri godine.

Na izborima će učestvovati 20 izbornih lista, a predloženo je 3.270 kandidata.

Pravo glasa ima 6.737.808 gradjana koji će se izjašnjavati na 8.378 biračkih mesta, od kojih je 29 u zatvorima, a 38 u inostranstvu.

Biračka mesta u Srbiji biće otvorena u 7.00, a zatvorena u 20.00.

Na biračkim mestima u Austriji, Belgiji, BiH, Italiji, Južnoafričkoj Republici, Makedoniji, Rumuniji, Rusiji, Nemačkoj, Slovačkoj, Sloveniji, Turskoj, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Francuskoj, Holandiji, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Češkoj i Švajcarskoj glasaće se 24. aprila od 7.00 do 20.00 časova, a u Velikoj Britaniji, Kanadi i SAD 23. aprila od 7.00 do 20.00 časova po lokalnom vremenu.

Rezultati glasanja na biračkim mestima u inostranstvu ne smeju se javno saopštavati niti isticati na biračkom mestu pre završetka glasanja u Srbiji.

Domaći posmatrači koji žele da prate izbore mogu da se prijave do sutra, a Republička izborna komisija (RIK) za strane posmatrače proglasila je predstavnike Centralne izborne komisije (CIK) Rusije, CIK BiH, Delegacije Evropske unije u Srbiji, Misije OEBS-a, ambasade Rumunije i Državne izborne komisija Slovenije.

RIK konačne rezultate parlamentarnih izbora treba da objavi u roku od 96 sati od zatvaranja biračkih mesta, odnosno najkasnije 28. aprila u 20.00.

RIK poslaničke mandate raspodeljuje primenom sistema najvećeg količnika, tako što se ukupan broj glasova koji je dobila svaka pojedina izborna lista podeli brojevima od jedan do zaključno sa brojem 250.

Dobijeni količnici razvrstavaju se po veličini, a u obzir se uzima 250 najvećih količnika. Svaka izborna lista dobija onoliko mandata koliko tih količnika na nju otpada.

Za manjinske izborne liste ne važi cenzus od pet odsto glasova ukupnog broja birača izašlih na izbore. Nakon što bude utvrdjen konačni odziv birača, taj broj deli se sa 250, koliko ima mesta u parlamentu, da bi se dobio broj glasova koji je potreban za osvajanje jednog poslaničkog mandata.

Pri prosečnom odzivu (oko četiri miliona), za jedno poslaničko mesto potrebno je izmedju 14.000 i 16.000 glasova, što znači da će u parlament ući one stranke nacionalnih manjina koje budu osvojile najmanje toliko glasova.

Najkasnije u roku od 10 dana od dana objavljivanja ukupnih rezultata izbora, RIK će sve dobijene mandate sa izborne liste dodeliti kandidatima po redosledu na izbornoj listi, počev od prvog kandidata sa liste.

Skupština treba da bude konstituisana u roku od 30 dana od dana proglašenja konačnih rezultata izbora.

Izbori u nedelju biće 11. od uspostavljanja višestranačkog sistema u Srbiji 1990. godine, odnosno peti vanredni od demokratskih promena 2000. godine. Istovremeno, to će biti treći parlamentarni izbori za nešto manje od četiri godine.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.