AAA

POLITIKAIZBORI | 19.04.2016 14:45 > 19.04 15:29

Uticaj na medije i zastrašivanje birača


Ograničena misija OEBS/Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava za posmatranje izbora u Srbiji ocenila je da je ukupno okruženje u kojima se odvija predizborna kampanja u Srbiji mirno, ali je ukazala na slučajeve zastrašivanja birača, na uticaja vlade na medije, kao i na zloupotrebu dominantne pozicije vladajućih stranaka.

Istakavši da je, ukupno gledajući, okruženje u kojem se odvija predizborna kampanja mirno, misija OEBS je navela da su posmatrači dobili informacije o nekoliko primera nasilja u kojima su učestvovali politički aktivisti: tuče pesnicama dva člana SDA i SDP u Sjenici 25. marta, napad na poslanike DS-a i kandidate na dogadjaju u Beogradu 27. marta, kao i incident u kojem su učestvovali aktivisti DS-a i SNS-a u Mladenovcu 3. aprila.

U privremenom izveštaju (18. mart-14. april) navodi se da su u svim delovima Srbije gde su rasporedjeni, posmatrači OEBS primili "pouzdana obaveštenja" o zloupotrebi položaja stranaka na vlasti, i na državnom i na lokalnom nivou u cilju vršenja pritisaka na birače, naročito zaposlene u javnom sektoru, i o pokušajima podmićivanja birača inicijativama socijalne pomoći.

Posmatrači OEBS su zabeležili da je SNS delila pakete hrane, obezbedjivala besplatne medicinske preglede, organizovala radionice za zaštitu dece i putovanja penzionera kako bi uticala na birače tokom kampanje u Kovačici, Šidu i Novom Sadu, piše u izveštaju.

Najveći broj sagovornika Ograničene misije za posmatranje izbora smatra da su opozicione stranke bile sklone korišćenju negativne kampanje protiv vladajućih stranaka, umesto fokusiranja na sopstvene programe.

Kako navodi OEBS, provokativna i populistička retorika primećena je na skupovima Srpske radikalne stranke i u medijskim istupima Stranke demokratske akcije.

U izveštaju se navodi da medijski prostor Srbije zauzimaju brojni mediji, nadmećući se za relativno malo tržište za oglašavanje. "Smatra se da Vlada utiče na sektor medija i da postoji opšti trend tabloidizacije, uz trenutno sužen obim informativnog programa", piše u izveštaju OEBS.

"S obzirom na opšti trend tabloidizacije medijskog prostora, što je vidljivo u sužavanju šeme informativnog programa, uloga i važnost javnog servisa – Radio-televizije Srbije (RTS), koja emituje program po celoj zemlji i Radio-televizije Vojvodina (RTV) koja emituje program u Pokrajini – ostaju ključni u pristupu gradjana raznolikim informacijama", piše u izveštaju.

Većina stranaka sprovodi kampanju organizovanjem skupova i putem reklamnog materijala (posteri i bilbordi). Opozicione stranke su se žalile posmatračkoj misiji OEBS da im je zbog nedostatka finansijskih sredstava ograničena mogućnost da kupe izborne reklame na bilbordima, ili u štampanim i elektronskim medijima.

"Nasuprot tome, bilbordi i posteri na kojima se promoviše SNS su preovladjujući", piše u izveštaju OEBS.

Misija navodi da su SNS i koalicioni partneri te stranke za prenošenje svojih izbornih poruka koristili zvanične dogadjaje, kao što su posete zvaničnika školama, otvaranje javnih institucija i fabrika.

Dodaje se da su SNS i Savez vojvodjanskih Madjara imali podršku stranih državnika, uz napomenu da je madjarski ministar spoljnih poslova učestvovao na mitingu SNS u Pančevu 5. aprila i tom prilikom iskazao podršku obema partijama.

U izveštaju OEBS se navodi i da je ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović 4. aprila izjavio da će posebni policijski timovi biti prisutni na dan izbora kako bi sprečili "izborne kradje". Kasnije je izjavio da je sprovodjenje izbora u nadležnosti Republičke izborne komisije i biračkih odbora, a da će policija intervenisati samo ako bude konkretnih pritužbi.

Posmatračka misija OEBS je ukazala da je Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave donelo uputstvo kojim se dozvoljava samo pojedinačna provera evidencije birača, uz korišćenje jedinstvenog matičnog broja, iako zakon garantuje javnost biračkog spiska na opštinskom nivou.

Nepostojanje mogućnosti javnog uvida su kritikovali neki sagovornici Ograničene misije OEBS/KDILJP-a, koji su takodje iskazali zabrinutost za tačnosti biračkog spiska, naročito u vezi sa evidentiranjem umrlih i gradjana koji su se odselile iz zemlje, piše u izveštaju.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.