AAA

POLITIKAIZBORI | 23.05.2016 14:05

Mandat poveriti nekome ko je manje evrofanatik od Vučića

Predsednik pokreta Dveri Boško Obradović izjavio je danas da je od predsednika Srbije Tomislava Nikolića na konsultacijama o novoj vladi zatražio da ispuni obećanje iz 2012. godine o utvrdjivanju odgovornosti za izbornu kradju, kao i da ga je pozvao da mandat za formiranje nove vlade poveri nekom ko je manje evrofanatik od Aleksandra Vučića.

Obradović je novinarima nakon konsultacija rekao i da će koalicija DSS-Dveri zatražiti formiranje skupštinskog anketnog odbora koji bi se bavio utvrdjivanjem odgovornosti za neregularnosti na izborima 24. aprila, kao i da će zahtevati promene izbornog zakonodavstva kako bi se u budućnosti ne bi pojavljivale sumnje u regularnost izbornog procesa.

"Iako postoje političke razlike pa čak i sukobi naše koalicije sa Nikolićem, mi smo danas došli kako bi ispoštovali instituciju predsednika i rekli mu šta mislimo o formiranju vlade. Od njega smo zatražili da stane na put senkama na regularnost prethodna tri izborna ciklusa", kazao je Obradović.

On je ocenio i da je besmisleno da mandatar za sastav nove vlade Srbije bude evrofanatik u situaciji u kojoj sama ideja EU u brojnim evropskim zemljama propada.

"Srbiji je potreban premijer koji bi više bio okrenut saradnji sa Rusijom, a manje bio evrofanatik. Nikolić je na to odgovorio da po Ustavu nema mogućnost drugog od onog koga je obavestio da ima skupštinsku većinu", kazao je Obradović.

On je dodao i da je Nikolić "podržao" želju koalicije DSS-Dveri da se kroz skupštinski anketni odbor istraže sve okolnosti izbornih neregularnosti 24. aprila.

Predsednica DSS-a Sanda Rašković Ivić rekla je novinarima da je Nikolića podsetila na sporazum koji su u maju 2012. godine potpisali Nikolić i Vojislav Koštunica o podršci DSS-a Nikoliću u drugom krugu predsedničkih izbora.

"Tada je dogovoreno da se Ustav Srbije neće menjati bez konsultacije dve strane, da se raspiše referendum o priključenju Srbije EU i NATO-u. Ovo nije obećanje Nikolića, već potpisani dokument", kazala je Sanda Rašković Ivić.

Nikolić je primio k znanju zahteve koalicije o raspisivanju referenduma o pristupanju EU, rekla je Sanda Račković Ivić, dodavši da će DSS i Dveri u Skupštini Srbije insistirati na tome da Ustav Srbije ne bude promenjen.

Posle sastanka sa DSS-Dveri, počele su konsultacije predsednika Srbije sa liderom Saveza vojvodjanskih Madjara Ištvanom Pastorom. SVM će u Skupštini Srbije imati četiri poslanika.


Povezane vesti:

Radulović: SNS ima tanku skupštinski većinu

Ne pada nam pamet da budemo u vlasti sa Vučićem

SRS na konsultacijama kod Nikolića oko 30 sekundi

Saradnja sa SNS-om zbog državnih interesa

Danas konsultacije kod Nikolića

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.