AAA

POLITIKAIZBORI | 20.06.2016 18:00 > 20.06 18:04

Igor Mirović (SNS) novi predsednik Pokrajinske vlade Vojvodine

Skupština Vojvodine izabrala je danas novu Pokrajinsku vladu, na člijem čelu će naredne četiri godine biti Igor Mirović iz Srpske napredne sranke (SNS).

Za formiranje Pokrajinske vlade prema predlogu mandatara Mirovića, glasao je 81 poslanik, protiv je bilo 29, a uzdržanih dva.

Po završetku glasanja Mirović i potpredsednici Pokrajinske vlade položili su zakletvu.

Pokrajinska vlada imaće dvanaest sekretarijata, a činiće je kadrovi SNS, koalicije oko Socijalističke partije Srbije (SPS) i Savez vojvodjanskih Madjara (SVM).

U Pokrajinskoj vladi osam sekretarijata pripalo je SNS, a četiri sekretarijata deliće SPS, SVM, Pokret socijalista i Socijaldemokratska parija Srbije.

Mirović je u ekspozeu i tokom iznošenja programa Pokrajinske vlade saopštio i personalni sastav, u kojoj će potpredsednik biti Djordje Milićević, potpredsednik i pokrajinski sekretar za privredu i turizam je Ivan Djoković, potpredsednik i pokrajinski sekretar za obrazovanje, upravu, propise i nacionalne manjine Mihalj Njilaš, a kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicimama vodiće Miroslav Štatkić.

Pokrajinski sekretar za zdravstvo biće Zoran Gojković, za socijalnu poltiku, demografiju i ravnopravnost polova Predrag Vuletić, za finansije Smiljka Jovanović i za regionalni razvoj, medjuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Ognjen Bijelić.

Pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučno-istraživačku delatnost biće Zoran Milošević, za energetiku, gradjevinarstvo i saobraćaj Nenad Grbić, za sport i omladinu Vladimir Batez, za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Vuk Radojević, a za urbanizam i zaštitu životne sredine Vladimir Galić.

"Vodićemo politiku uravnoteženja finansija u Pokrajini, politiku štednje i zato sam govorio i o alternativnim izvorima finansiranja", rekao je Mirović.

Na proteklim izborima u pokrajini Vojvodini, SNS je osvojila 63 od 120 poslaničkih mesta u Skupštini Vojvodine, koalicija SPS osvojila je 12 mandata, po deset poslanika u pokrajinskom parlamentu ima Srpska radikalna stranka i koalicija na čijem čelu je Demokratska stranka.

Devet mandata u Skupštini Vojvodine ima Liga socijaldemokrata Vojvodine, a lista "Dosta je bilo" ima sedam mandata.

Savez vojvodjanskih Madjara osvojio je šest madata, dva mandata ima lista Madjarski pokret i jedan mandat Zelena stranka.

Rasprava o programu i presonalnim rešenjima nove Pokrajinske vlade trajala je pet sati, a obeležila je oštra polemika nove vladajuće većine i opozicije.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.