AAA

POSMATRACI | 20.02.2019 13:05 > 20.02 13:29

Novi Pazar: Budžet aktivan, gradjanin pasivan


Ako je suditi po broju podnetih zahteva za pristup informacijama od javnog značaja u prethodne dve godine, može se zaključiti da žitelje i nevladine organizacije iz Novog Pazara ne interesuje kako lokalna samouprava troši sredstva svih gradjana.

Prema podacima Odeljenja za informisanje Gradske uprave Novog Pazara tokom 2017. i 2018. godine stiglo je ukupno devet zahteva za pristup informacijama od javnog značaja koje su podneli gradjani, ali se niti jedan nije odnosio na to kako se troše budžetska sredstva.

"U istom periodu, na osnovu Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, primili smo i obradili 11 zahteva koji tretiraju tu oblast, a od nas je traženo da dostavimo podatke o nenamenskom trošenju novca, izvršenju i završnom računu budžeta, sufinansiranju projekata ili trošenju sredstava iz budžetskog fonda za zaštitu životne sredine", odgovorili su u tom Odeljenju. Podatke o trošenju novca iz gradske kase iz Novog Pazara jedino je tražio radio Sto plus, a pored tog medija teme iz tih oblasti obradjivale su istraživačke mreže BIRN i KRIK.

"Nismo primili nijedan zahtev nevladinih organizacija i političkih stranaka iz našeg grada o trošenju novca. Imali smo zahteve nekoliko udruženja iz Vojvodine i Beograda, uglavnom ekoloških, a podatke su nam tražili i iz poslaničke grupe ‘Dosta je bilo’, koja je jedina politička organizacija koja nam je na taj način tražila informacije", rekli su u Odeljenju za informisanje.

Medju nevladinim organizacijama koje su se interesovale kako Novi Pazar troši javna sredstava je i Transparentnost Srbija, a njihov predstavnik Zlatko Minić izjavio je radiju Sto plus da su oni od lokalne samouprave tražili da im dostave podatke o tome kako su potrošili novac dobijen iz rezervi republičkog budžeta.

"Mogu reći da smo odgovor dobili u zakonskom roku i da su informacije koje su nam dostavili bile zadovoljavajuće, mnogo bolje od onih koje su nam slali neki drugi gradovi i opštine, ali ne i najbolje. Generalno gledano, lokalna samouprava Novog Pazara se trudi da što potpunije odgovori, iako to ranije nije bila praksa", istakao je Minić.

Novinarka Danasa i urednica dodatka Sandžak Danas Sladjana Novosel se ne slaže sa ocenom da javnost ne zanima kako se troši novac iz gradske kase Novog Pazara.

"Nažalost, takva interesovanja, od prilike do prilike, znaju da se ispolitizuju i etiketiraju kao pokušaj diskreditovanja demokratski izabrane vlasti. Mediji moraju da čekaju, a i da se pozivaju na Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja. No, i tada je pitanje da li će dobiti sve informacije i koliko će one biti precizne", kazala je Novosel.

Ona smatra da bi trošenje novca poreskih obveznika moralo da bude transparentno i odgovorno, a da bi normalno bilo da se takve informacije redovno saopštavaju, bez da ih neko traži.

"Ovako, odgovornost je obostrana, lokalne samouprave koja trošenje javnih sredstava drži kao poslovnu tajnu, a gradjna i medija što nisu uporniji u insistiranju da im se takve informacije redovno saopštavaju. Možda bi rešenje bilo da to bude zakonska obaveza čije bi nepoštovanje bilo sankcionisano", dodala je novinarka Danasa.

Budžet Novog Pazara za 2019. godinu iznosi nešto više od 2,6 milijardi dinara, a najviše novca, 677,5 miliona dinara, biće potrošeno na isplatu zarada zaposlenih u lokalnoj samoupravi.

Nakon zarada, najviše novca iz budžeta Novog Pazara otići će na izgradnju i uredjenje komunalne infrastrukture (300 miliona), a značajna sredstva (160 miliona) biće izdvojena i za rad Predškolske ustanove Mladost, kao i sportske organizacije (140 miliona).

Planirane dotacije osnovnim školama iznose 106 miliona dinara, srednjim školama namenjen je 61 milion dinara, a Centru za socijalni rad 94 miliona dinara.

Subvencije Gradskoj toplani za grejanje iznose 20 miliona dinara, dok je aproprijacijom za projektno planiranje Zavodu za urbanizam predviđeno 25 miliona dinara, a duplo više dobiće Javno preduzeće za uredjivanje gradjevinskog zemljišta za održavanje saobraćajne infrastrukture.

Za usluge održavanje čistoće javnih površina JKP Gradska čistoća će dobiti 100 miliona dinara, a Vodovod i kanalizacija četiri puta manje.

Gradska uprava planirala je i da u sledećoj godini isplati skoro 75 miliona dinara na ime kamata i glavnice ranije uzetog kredita.
Najviše novca iz gradske kase i u 2018. godini (624,7 miliona dinara) bilo je za zaposlene u lokalnoj samoupravi, a potom slede izdvajanja za uredjenje komunalne infrastrukture (219,8 miliona dinara), kao i subvencije Predškolskoj ustanovi Mladost kojoj je bilo namenjeno 188,8 miliona dinara.

Izdvajanja za sport u 2018. godini iznosila su 137,4 miliona dinara, socijalu 23,9 miliona dinara, a škole preko 166 miliona dinara.


Tekst je realizovan u okviru projekta Medijskog centra Beta u saradnji sa udruženjem Fraktal kao sastavni deo projekta „Udruženja građana kao ravnopravni partneri u monitoringu javnih finansija” i sprovodi se u okviru Programa podrške civilnom društvu i medijima 2014-2015 Evropske komisije.  Izneti stavovi ne predstavljaju nužno i stavove organizacija koje su podržale projekat.

 


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.