AAA

POSMATRACI | 21.02.2019 15:30 > 21.02 15:30

Divlje deponije u Nišu kao pečurke posle kiše


Posle zimske pauze, radnici JKP "Mediana"  trebalo bi narednih dana da ponovo krenu da čiste divlje deponije na području grada Niša. Budžetom grada za 2019. godinu za tu namenu izdvojeno je pet miliona dinara, a posebna komisija sastavljena od predstavnika grada i gradskih opština odrediće deponije koje su prioritetne za čišćenje.U "Mediani" su kazali agenciji Beta da se divlje deponije uglavnom nalaze na obodu grada, a količina otpada koja se na njima nalazi toliko je velika da ne mogu da se očiste "ručno", već jedino mašinski. Radnici "Mediane" očistili su prošle godine 23 divlje deponije i sa njih izvezli oko 3.600 metara kubnih otpada ili 700 kamionskih prikolica. "Mediani" je za taj posao plaćeno četiri miliona dinara budžetskih sredstava.

Gradski većnik i bivši dugogodišnji direktor JKP "Mediana" Bratislav Vučković kazao je agenciji Beta da je u proteklih sedam, osam godina za čišćenje divljih deponija iz budžeta grada utrošeno više od 50 miliona dinara. 

"Za čišćenje divljih deponija iz budžeta grada Niša godišnje se izdvaja od pet do deset miliona dinara, ali je u 2013. godini izdvojeno čak 20 miliona dinara jer je te godine problem bio veoma izražen. Radi se o velikim parama, a nismo toliko bogati da bi ih trošili za tu namenu. Kada divlje deponije ne bi bile iznova i iznova stvarane, a ima ih najmanje dvadesetak, novac koji se svake godine izdvaja za njihovo čišćenje mogli bi da utrošimo mnogo pametnije, recimo za nabavku novih kamiona za "Medianu", rekao je Vučković.

Prema njegovim rečima, da bi se stalo na put tome da divlje deponije iznova i iznova niču, potrebno je pooštriti kontrolu i inspekcijski nadzor.

"Veliki problem je neadekvanta kontrola gradjana i firmi koje odlažu otpad van deponije. Veliki broj firmi, naročito gradjevinskih, neadekvatno odlaže otpad, a to može da se spreči jedino kvalitetnim inspekcijskim nadzorom. Primera radi, pored Južne Morave, u ataru Gornjeg Medjurova postoji divlja deponija koja sigurno ima preko pola miliona kubika otpada, a uglavnom je to gradjevinski otpad. Takvih deponija sa gradjevinskim otpadom ima i pored Morave u Donjem Medjurovu i Lalincu, kod Nišave iza konjičkog kluba, u Niškoj Banji i prema Gornjem Matejevcu", rekao je Vučković.

On je izjavio da je jedan od načina da se stane na put stvaranju divljih deponija i to da svih 48 sela na području Niša budu obuhvaćena redovnim odvozom otpada, a trenutno ih je obuhvaćeno nešto više od polovine. Divlje deponije, dodao je Vučković, nastaju pored onih sela u kojima nema kontejnera i odvoza otpada jer su ljudi primorani da otpad negde odlažu.

"Jedan od mojih predloga  za rešavanje problema divljih deponija je da 'Medijana' zajedno sa gradskim opštinama napravi džakove za odlaganje šuta i drugog gradjevinskog otpada koji ne može da se odlaže u kontejnere i kante za smeće. Džakovi bi koštali 500 dinara, ali bi u tu cenu bio uračunat i njihov odvoz. Gradjani bi odlagali džakove pored kontejnera, što ne bi bilo ružno, a svakako je bolje nego što sada ostavljaju pored kontejnera wc šolje i izlomljene pločice iz kupatila", rekao je Vučković.

Nišlije sada retko pozivaju "Medianu" da im odveze takav otpad iako se prevoz jednog metra kubnog gradjevinskog otpada ne naplaćuje. Ljudima je mnogo jednostavnije da plate 500 dinara za odvoz tog otpada.

"Medjutim, taj otpad se ne odvozi na deponiju, već se najčešće prospe 'iza prve krivine'. Verujem da tako nečeg ne bi bilo kada bi imali džakove za odlaganje šuta. Takvi džakovi postoje u Sloveniji i još nekim evropskim zemljama i pokazali su se kao odlično rešenje",  izjavio je Vučković.

Predsednica Udruženja gradjana "Plant" iz Niša Dragana Vukadinović rekla je agenciji Beta da, prema podacima kojima raspolaže to udruženje, na području grada Niša postoji više od 50 divljih deponija, a na njima završi blizu 40 odsto ukupnog komunalnog otpada.

"Za divlje deponije su odgovorne opštine, odnosno lokalne zajednice. Boljom organizacijom upravljanja otpadom na lokalnom nivou i većim finansijskim izdvajanjima za rešavanje ovog problema, moglo bi se mnogo postići. Činjenica je i da radnici komunalnog preduzeća uklanjaju divlje deponije, ali da se za kratko vreme one ponovo pojavljuju. Iz tog razloga, mora se permanentno dizati svest gradjana o potrebi pravilnog upravljanja otpadom, kroz kampanje za dizanje svesti i uključivanjem mladih u akcije vezane za očuvanje životne sredine. Tako nešto može se postići većim angažovanjem ekoloških udruženja", izjavila je Vukadinović.

Prema njenim rečima, drugi važan faktor u rešavanju ovog problema su zakoni i njihova primena.

"U procesu pristupanja Srbije Evropskoj uniji još uvek nije otvoreno poglavlje 27 koje se odnosi na zaštitu životne sredine, tako da još uvek ne postoje strogi zakoni o pravilnom odlaganje otpada. Nadamo se da će usaglašavanjem našeg zakonodavstva sa zakonodavstvom EU i pre svega, primenom usvojene legislative, situacija sa divljim deponijama konačno biti rešena", istakla je Vukadinović.

U Komunalnoj policiji grada Niša kazali su agenciji Beta da su u 2018. godini učestalo kontrolisali  mesta nа kojimа se odlаžu veće količine otpаda i sprečili nekontrolisаno odlаgаnjа veće količine životinjskog otpada koji se prevozio nа neаdekvаtаn nаčin i nespecijаlizovаnim vozilimа putem kа opštini Doljevаc.

Komunalni policajci izrekli su četiri prekršаjnа nаlogа za plaćanje kazne fizičkim licimа koji su kаmionimа deponovаli veću količinu otpada.

"Najveće količine otpada i najviše problema sa odlaganjem otpada ima u naselju Crvena Zvezda, kod ciglane Ćele kula na Gabrovačkom putu, kod podvožnjaka u naselju Donja Vrežina, na platou iza Eko pumpe na bulevaru Nikole Tesle, u ataru sela Mramor kod Južne Morave i na potezu od Novog Sela do Gornjeg Medjurova", rekli su nadležni u niškoj Komunalnoj policiji.

Komunalni policajci su 2018. godini, dodali su, kontrolisali odlaganje otpada 411 firmi i stambenih zgrada, i zbog korišćenja neadekvatnog prostora i neadekvatnih posuda za odlaganje otpada izrekli dva prekršajna naloga za pravna lica i dva za odgovorna lica u pravnim licima.

Zbog bacanja otpada van korpi za otpad izdato je 46 prekršajnih naloga, a za prosipanja otpada i istovarivanje zemlje i gradjevinskog materijala van deponija izdata su tri prekršajna naloga.

Za pomenute prekršaje, dodali su u Komunalnoj policiji, kazna za fizičko lice i odgovorno lice u pravnom licu iznosi 6.000 dinara, za preduzetnika 20.000 dinara, a 60.000 dinara za pravno lice.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.