AAA

POSMATRACI | 04.03.2019 16:25

Vranje: Psi lutalice budžetski milioneri


U budžetu grada Vranja od oko 2,7 milijardi dinara godišnje, više od osam miliona opredeljuje se za lutalice i napuštene pse. Polovina te sume ide za rešavanje problema pasa lutalica uklanjanje sa ulica, čipovanje, sterilizaciju, ishranu u azilu. Druga polovina namenjena je za isplatu odštete gradjanima zbog ujeda pasa lutalica.

Medjutim, svaki dinar namenjen za rešavanje problema pasa lutalica je pod sumnjom. Gradjani  sumnjaju kako se troši taj novac, lokalna vlast da gradjani zloupotrebljavaju mogućnost da tuže grad i  traže odštetu, a ljubitelji životinja da se taj novac troši nenamenski i da se psi lutalice tretiraju nehumano.

Gradski pravobranilac Vranja Djurdjica Djordjević izjavila je za  Betu da je u 2018. grad tužen zbog ujeda pasa lutalica 243 puta, uz još tužbu zbog ujeda mačke i tužbu zbog napada pasa lutalica na kokoške.

Ona precizira da je u 2018. godini, kroz sudska poravnanja i presude, iz gradskog budžeta isplaćeno 609.025 dinara na ime glavnog duga, a na ime troškova postupka još 949.700 dinara.

Djordjević navodi da je gradsko prvobranilaštvo u vezi tužbi gradjana zbog ujeda pasa lutalica u prethodnoj godini imalo i 116 predmeta sa zaključenim vansudskim poravnanjima, za koje je iz gradskog budžeta isplaćeno ukupno 2.400.500 dinara, odnosno prosečno po 19.000 dinara po predmetu.

Ona ističe da jedino što lokalna samouprava za sada može da uradi da bi se smanjila sredstva iz budžeta koja se daju po ovom osnovu jeste to da većinu sporova sa gradjanima, zbog odštete zbog ujeda pasa lutalica, završi vansudskim poravnanjem.

„To je dalo ploda jer sada se mnogo više tih naknada štete završava mimo suda a nastojimo da se taj trend i nastavi. S obzirom na to da na teritoriji grada Vranja živi oko 80.000 stanovnika, isplata od 4,5 miliona dinara godišnje zbog odštete samo zbog ujeda pasa lutalica je velika cifra“, kazala je Djordjević.

Zbog gradske odluke da se psima lutalicama iz Vranja tokom 2018. godine bavi beogradska firma „Avenija MB“, pre tačno godinu dana bili su održani i protesti ispred zgrade gradske uprave koje su organizovala udruženja za zaštitu životinja iz Vranja, čiji su predstavnici smatrali da bi za iste ili manje novce bolje brinuli o psima lutalicama iz svog grada.

Protesti nisu urodili plodom, a psi lutalice su odvoženi u azil za pse u Novom Selu kod Vrnjačke Banje. Za te usluge prema odredbama ugovora, iz gradskog budžeta je „Aveniji MB“ plaćeno oko 4,5 miliona dinara, odnosno 3,360 dinara po jednom psu. U ovom slučaju gradjani nisu kao razlog protesta navodili ne tako malu milionsku cifru za rešavanje problema sa psima lutalicama, već sumnju da se psi tretiraju nehumano a da se sve to plaća iz budžeta grada.

Na samom pocetku 2019. godine problemom pasa lutalica u Vranju se jos niko ne bavi, s obzirom na to da je prema proslogodisnjoj uredbi Vlade Srbije lokalnim samoupravama nalozeno da obezbede mesto za zbrinjavanje pasa lutalica na svojoj teritoriji, za sta se jos obezbedjuju uslovi. Poslovima zbrinjavanja pasa lutalica treba da se ubuduce ponovo bavi odeljenje Zoohigijene, pri Javnom komunalnom preduzecu "Komrad", kako je to bilo i do 2017.godine, a ocekivana cifra koja ce za prihvatiliste za pse biti opredeljena nije manja od cetiri miliona dinara.

Ocekuje se da ce jos toliko para iz budzeta biti opredeljeno za cipovanje i ishranu pasa, a koliko ce sve ukupno psi lutalice kostati gradski budzet znace se na kraju godine, buduci da se troskovi obracunavaju po tome koliko pasa lutalica bude uhvaceno na ulicama Vranja. U toku 2017. godine "Komrad" je sa ulica Vranja, a po prijavama gradjana, sklonio oko 400 pasa lutalica, a to je manje vise broj pasa koji se ponavlja svake godine.

Prema najavama, sluzba Zoohigijene pri Komradu ce od ove godine, osim cipovanja pasa lutalica odnosno napustenih pasa prema njihovom novom, zakonom odredjenom statusu, dobiti i citac mikrocipova, na osnovu koga ce moci da se "procita" odakle je napusteni pas stigao na ulice Vranja, ukoliko je prethodno bio cipovan.

Jer, kao da nema kraja mogucnostima za zloupotrebe budzeta kada su u pitanju psi lutalice napusteni psi. Jos jedna mogucnost, za koju takodje postoji sumnja ali nema dokaza, je da neki gradovi i opstine problem sa psima lutalicama resavaju tako sto prikupljene pse lutalice u centru za azil ili u prihvatilistu na svojoj teritoriji, jednostavno nakon kraceg vremena kamionom prebace do nekog drugog grada. Desavalo se i to da se grupe od po desetak ili vise odraslih nepoznatih pasa odjednom, niotkuda, pojave na ulicama Vranja a bilo je takvih prijava i sumnji i iz drugih gradova. O tom problemu raspravljalo se i na sednicama Skupstina opstina, ali opet, konkretnih dokaza nije bilo.

Prema najavama iz Komrada "citac mikrocipova" bi ovaj problem otklonio jer bi odmah i na licu mesta moglo da se utvrdi ukoliko je pas lutalica cipovan sto je obaveza svake sluzbe koja se bavi problemom pasa lutalica, odakle je dosao. Ukoliko je uhvaceni pas lutalica u Vranju cipovan u drugom gradu, moci ce da se utvrdi tacno iz kog grada je dosao.

I dok se milionski iznosi iz budzeta izdvajaju za probleme pasa lutalica, njihova populacija raste, zbog nebrige gradjana koji svoje pse ili stenad jednostavno ostavljaju pored fabrika, pijaca, mostova, prometnijih ulica... Copori napustenih pasa nisu retkost na ulicama Vranja a osim sumnji na silne zloupotrebe na to kako se trosi novac iz budzeta, gradjani imaju opravdanih razloga da brinu za svoju bezbednost i zdravlje. Sa druge strane sigurno je i da psi lutalice nemaju kvalitet zivota kao da su milioneri, iako se upravo zbog njih svake godine izdvajaju i trose milioni dinara gradskog budzeta.
Tekst je realizovan u okviru projekta Medijskog centra Beta u saradnji sa udruzenjem Fraktal kao sastavni deo projekta "Udruzenja gradjana kao ravnopravni partneri u monitoringu javnih finansija" i sprovodi se u okviru Programa podrske civilnom drustvu i medijima 2014-2015 Evropske komisije. Izneti stavovi ne predstavljaju nuzno i stavove organizacija koje su podrzale projekat.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.