AAA

POSMATRACI | 06.03.2019 16:15 > 06.03 16:47

Konačno izgradnja privremenih kanalizacionih priključaka za TC Promenada


Za potrebe privremenog odvođenja vode iz drenažnih bunara u toku probnog rada novosadskog Tržnog centra Promenada, kompanija NEPI Real Estate, kao naručilac, i Javno komunalno preduzeće Vodovod i kanalizacija, kao izvršilac posla, sklopili su Ugovor čiji je predmet projektovanje i izgradnja dva privremena priključka na tehnički sistem kanalizacije, kao i način naplate cene komunalne usluge, saopšteno je 6. marta iz JKP Vodovod i kanalizacija.

To je najnovija epizoda u vezi sa tim tržnim centrom, čija je izgradnja pokrenula brojne afere i optužbe na račun investitora da su odstupanjem od izvornog projekta i neadekvatnom izgradnjom temelja na peskovitom tlu, ispod kojeg su velike količine podzemnih voda, doveli u opasnost kanalizacioni sistem grada, okolne stambene objekte, a potencijalno i izvorišta pijaće vode.

Pre potpisivanja ugovora sa JKP Vodovod i kanalizacija, firma NEPI Rockcastle od 30. novembra nije imala dozvolu za odvođenje podzemnih voda u toku probnog rada tržnog centra Promenada pa se voda praktično nezakonito ispuštala u novosadski kanalizacioni sistem.  

Zbog toga su tokom decembra meseca inspektori sa predstavnicima NEPI-ja i inženjerima Vodovoda i kanalizacije dva puta izlazili na teren i konstatovali da se podzemne vode nezakonito ispuštaju u gradsku kanalizacionu mrežu.

Tada je glavna inženjerka Vodovoda Ikonija Karadžić izjavila da “više ne postoji zakonski osnov da se izvođačima dozvola opet produži“, te da će investitor kršiti zakon sve dok se ne sklopi novi ugovor i ne izgrade šahtovi.

Tržni centar Promenada, koji se našao u središtu afere zbog propusta prilikom izgradnje i potencijalnog ugrožavanja opšte bezbednosti, otvoren je 15. novembra prošle godine bez upotrebne dozvole.

Umesto nje, najveći tržni centar u Srbiji kupcima je svoja vrata otvorio prema zacrtanom roku zahvaljujući dozvoli za probni rad, koju je izdala stručna komisija IBS-Instituta iz Novog Sada, angažovana od strane samog investitora.

Sada se, potpisivanjem ugovora, JKP Vodovod i kanalizacija obavezao da isprojektuje i izgradi dva privremena priključka.

Za potrebe izgradnje privremenih priključaka, kompanija NEPI se obavezala da će investirati u izgradnju priključnih šahtova koji moraju biti izgrađeni u skladu sa projektno-tehničkom dokumentacijom.

Cena projektovanja i izgradnje privremenih priključaka iznosi nešto više od dva miliona dinara.

Ugovorom je definisan način naplate komunalne usluge za period priključenja bez saglasnosti preduzeća. Izgradnjom priključaka i ugradnjom merača protoka cena komunalne usluge, definisana Cenovnikom JKP Vodovod i kanalizacija, iznosiće 150 dinara bez PDV-a za metar kubni ispuštene vode iz drenažnih bunara.  

Ta kategorija cene uvedena je u cenovnik upravo zbog slučaja Promenada.

Glavna inženjerka Vodovoda Ikonija Karadžić ranije je izjavila da usluga odvođenja voda postoji oduvek, ali se podrazumevalo da se ona odnosi na izvođenje radova na temeljima.

Ovaj zahtev, kako je objasnila, predstavlja presedan, jer se po prvi put dešava da nekome takva usluga treba u znatno dužem periodu.

“Cena je značajno veća od redovne cene odvođenja otpadnih voda za poslovne potrošače, zato što postoje dodatne intervencije prilikom odvođenja podzemnih voda“, navela je Ikonija Karadžić.

Liga socijaldemokrata Vojvodine, inače članica vladajuće koalicije u Novom Sadu, prva je upozorila na to da investitori u Promenadu nisu izgradili temelj koji bi bio odgovarajući za peščano tlo koje je puno podzemnih voda, kakav je veliki plac na kojem je izgrađena Promenada.

Ta stranka, a potom i nevladine organizacije okupljene u koaliciju Građanska Vojvodina, kao i opozicione partije, upozorili su na mogući katastrofalni scenario zbog tog propusta investitora: uništavanje kanalizacije u Novom Sadu zbog ispumpavanja velikih količina podzemnih voda iz Promenade u ionako slabašni kanalizacioni sistem grada.

Upozorili su i na mogućnost da bude ugrožen deo izvorišta pijaće vode, kao i temelji okolnih zgrada u naselju Liman.

Prema saznanjima agencije Beta, JKP Vodovod i kanalizacija zatražilo je analizu mogućeg uticaja podzemnih voda iz Promenade na kanalizacioni sistem grada, na izvorišta pijaće vode i na okolne stambene objekte.


Tekst je realizovan u okviru projekta Medijskog centra Beta u saradnji sa udruženjem Fraktal kao sastavni deo projekta "Udruženja gradjana kao ravnopravni partneri u monitoringu javnih finansija" i sprovodi se u okviru Programa podrške civilnom društvu i medijima 2014-2015 Evropske komisije.  Izneti stavovi ne predstavljaju nužno i stavove organizacija koje su podržale projekat.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.