AAA

POSMATRACI | 26.03.2019 12:00 > 26.03 12:07

Vodič kroz budžet opštine Ćuprija

  • Foto: Jelena Lukić
  • Foto: Jelena Lukić
  • Foto: Jelena Lukić
  • Foto: Jelena Lukić

Opština Ćuprija je prvi put ove godine izdala Građanski vodič kroz budžet za 2019. kako bi građanima približaila način funkcionisanja budžeta a imajući u vidu značaj javnog dijaloga u upravljanju javnim finansijama.

Međutim, opozicione stranke smatraju da budžet za 2019. godinu od 1,4 milijarde dinara nije realan, da sadrži samo projekte koji ne mogu biti realizovani.

Vodič ima štampano i internet izdanje na zvaničnom sajtu opštine Ćuprija (www.cuprija.rs ). Predsednik opštine Ninosalv Erić je u uvodu rekao da je ,,nemoguće predstaviti ceo budžet u ovako kratkoj formi ali se nada da će ovaj način informisanja bolje objasniti način prikupljanja javnih sredstava, kao i način planiranja i trošenja“.

,,Uvereni smo da će vodič kroz budžet opštine Ćuprija doprineti većem razumevanju budžetskog procesa, kao i odluka kojima smo se rukovodili prilikom sastavljanja budžeta i da će sa druge strane vodič dovesti do boljeg upravljanja javnim finansijama i njihovog usklađivanja sa najboljom međunarodnom praksom, rekao je Erić u vodiču.

Erić je istakao da ni jedan budžet nije skup lepih želja: ,,Sredstva koja obezbeđujemo su duplo veća nego ona koja su prikupljena pre nego što smo moj tim i ja preuzeli odgovornost za budućnost opštine Ćuprija, ali ipak su ona nedovoljna za potrebe dinamičnog razvoja naše lokalne  zajednice", ističe Erić u uvodniku ovog vodiča.

Zato opština, kaže Erić, ulaže velike napore da sredstva za veći broj projekata pribavi iz drugih izvora, pre svega iz ministarstva i raznih drugih državnih institucija i preduzeća: ,,Zato smo prošle godine bili okrenuti, pre svega, ka izradi projektno tehničke dokumentacije. Na kraju 2018.godine imali smo čak 108 pripremljenih projekata, bukvalno za naredne tri godine. Realizacija nekoliko njih počeće već u 2019.godini", navodi Erić.

Na stranama ovog vodiča prikazano je ko se finansira iz budžeta, kako nastaje budžet opštine, kako se on puni sa strukturom prihoda i primanja u tekućoj godini, na šta se troši budžet, odnosno novac građana  Ćuprije, sa strukturom rashoda i izdataka u 2019.godini. Takođe je prikazano i programsko trošenje budžeta sa pet najvažnijih projekata u tekućoj godini.

U vodiču je navedeno da se iz budžeta finansiraju direktni korisnici a to su skupština opštine, predsednik opštine, opštinsko veće, opštinska uprava i opštinsko pravobranilaštvo. Indirektni korisnici su biblioteka, muzej, Ustanova kulture, Sportski centar, Predškolska ustanova, Turistička organizacija i mesne zajednice. Ostali korisnici javnih sredstava su škole, Dom zdravlja, Centar za socijalni rad i neprofitne organizacije.

Ukupno planirani prihodi i rashodi u budžetu za 2019.godinu iznose 1.453.021.000 dinara. Najviše sredstava u budžet dolazi od poreza, više od 912 miliona dinara, odnosno 62 odsto, zatim od namenskih i nenamenskih transfera od republike 248 miliona dinara ili 17 odsto.

Ostali prihodi i primanja u budžetu iznose 158 miliona dinara ili 10 odsto, neporeski prihodi 100 miliona ili 6,88 odsto, preneta neutrošena sredstva 27 miliona ili 1,86 odsto i sopstveni prihodi budžetskih korisnika 6,8 miliona ili 0,47 odsto.

Kada su u pitanju rashodi najveći su izdaci za nefinansijsku imovinu 505 miliona dinara, za korišćenje roba i usluga iz budžeta je izdvojeno 386 miliona dinara, rashodi za zaposlene su 275 miliona, donacije, dotacije i transferi 125 miliona, na otplatu glavnice ide 63 miliona, dok za kamatu ide 4 miliona dinara.

Kao poslednja stavka vodiča je prikaz najvažnijih projekata Ćuprije u 2019.godini. To su izgradnja Atletskog centra Srbije, odnosno stadiona, rekonstrukcija i izgradnja ulica i trotoara u gradu, izgradnja ulica u selima, izgradnja spomenika Knezu Lazaru i energetska sanacija objekata školskih i predškolskih ustanova u opštini.

Skupština Ćuprije ima 37 odbornika. Vladajuća Srpska napredna stranka ima 30 odbornika, a u opoziciji su Grupa građana ,,Ravanica“ sa četiri i Jedinstvena Srbija sa tri odbornika.

Predsednik Opštinskog odbora Jedinstvene Srbije u Ćupriji, opozicione partije u ćuprijskom parlamentu,  i odbornik u Skupštini opštine Ćuprija Slaviša Janković je izjavio da on nije video vodič kroz budžet opštine.

,,Budžet troši vlast, a ne građani. Budžet Ćuprije za 2019.godinu nije razvojni, sadrži samo projekte a ništa od toga nije realizovano. Vlast u Ćupriji ne želi saradnju sa parlamentarnim partijama u skupštini. Iako smo u koaliciji u republici, na lokalu ne žele saradnju sa nama", rekao je Janković za agenciju Beta.

Janković je naveo da predlozi opozicionih partija u Skupštini Ćuprije ne prolazeČ ,,Mi smo predložili da se i u Ćupriji uvede besplatan autobuski prevoz za sve građane po uzoru na Jagodinu, a po ideji Dragana Markovića Palme, ali taj predlog nije prihvaćen", kazao je Janković.

U opoziciji je i Grupa građana ,,Ravanica“. Odbornik ove grupe građana Marko Simić smatra da vodič ne olakšava građanima da shvate kako funkcioniše budžet, već ih dovodi u zabludu.

,,Budžet je nerealan i to je samo skup lepih želja. Zadnjih godina realizacija budžeta iznosi od 43 do 47 odsto. Vlast se ne vodi podacima iz ranijih godina kako to nalaže ekonomija, već se vodi političkim željama i demagogijom kako bi budžet izgledao lepše", rekao je Simić.

Kada je reč o kapitalnim projektima, Simić smatra da vlast treba da se bavi bitnijim pitanjima kao što je zdravstvena zaštita: ,,Dom zdravlja je duži niz godina u blokadi, radnici ne primaju plate, građani nemaju primarnu zdravstvenu zaštitu. To je jedna od primarnih stvari koje treba rešiti a usput se baviti i kapitalnim investicijama", ocenio je Simić.

Tekst je realizovan u okviru projekta Medijskog centra Beta u saradnji sa udruženjem Fraktal kao sastavni deo projekta "Udruženja gradjana kao ravnopravni partneri u monitoringu javnih finansija" i sprovodi se u okviru Programa podrške civilnom društvu i medijima 2014-2015 Evropske komisije.  Izneti stavovi ne predstavljaju nužno i stavove organizacija koje su podržale projekat.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.