AAA

POSMATRACI | 15.04.2019 16:50 > 15.04 17:06

Transfer-stanica prvi korak ka EU standardima za odlaganje otpada


Opština Bujanovac je u ovoj godini započela rešavanje višedecenijskog problema odlaganja otpada izgradnjom transfer stanice u kojoj je planirano da se ubuduće vrši selekcija i razvrstavanje otpada koji Javno komunalno preduzeće Komunalac prikuplja iz mesta koja su obuhvaćena sistemom prikupljanja i odnošenja smeća.

U Bujanovcu, kao i u najvećem broju opština u Pčinjskom okrugu, ali i u Srbiji, problem odlaganja otpada nije rešavan na adekvatan način do sada, naročito ne po evropskim standardima. Jedan od razloga za to je i velika cena koju treba platiti da bi se dobila propisna sanitarna deponija, ili u slučaju Bujanovca transfer – stanica za razvrstavanje otpada, iz ne baš prevelikih lokalnih budžeta, iz kojih je uvek potrebno nešto preče finansirati, nešto što je na prvi pogled vidljivije i što je za gradjane atraktivnije.

Prva faza izgradnje transfer – stanice počela je 8. aprila, a opštinu Bujanovac će uvodjenje u evropske ekološke standarde koštati ukupno 250 miliona dinara. Transfer – stanica za razvrstavanje i uklanjanje otpada biće smeštena pored starog puta izmedju Bujanovca i Bujanovačke Banje.

Šef kabineta predsednika opštine Bujanovac Rahim Salihi izjavio je za agenciju Beta da prva faza izgradnje transfer – stanice podrazumeva instaliranje opreme za razvrstavanje smeća, što je donacija delegacije Evropske unije u Srbiji, vredna 200.000 evra.

"Prva faza izgradnje transfer – stanice, koja podrazumeva samo postavljanje opreme za razvrstavanje smeća, treba da se završi u roku od osam do 15 dana, nakon čega odmah treba da počne i druga faza, za koju su predvidjena i obezbedjena sredstava u budžetu za 2019.godinu. U drugoj fazi, koja treba da bude završena do kraja godine, predvidjeni su infrastrukturni radovi oko transfer stanice, odnosno izgradnja prilaznog puta, vodovoda, kanalizacije", kazao je Salihi.

Salihi je rekao da se planira da treća, poslednja faza izgradnje transfer – stanice za odlaganje i razvrstavanje otpada bude završena u toku naredne godine.

"Cilj izgradnje transfer – stanice, kada bude kompletno završena, je prikupljanje i selekcija otpada, kao i prosledjivanje jednog njegovog dela na regionalnu deponiju u Vranju. Kada je radjen projekat za transfer – stanicu u Bujanovcu predvidjeno je da ima kapacitet i mogućnost i za uključivanje susednih opština, pre svega Preševa, u sistem razvrstavanja otpada", kazao je Salihi.

Prema njegovim rečima izgradnja i puštanje u rad transfer – stanice za prikupljanje i razvrstavanje otpada za opštinu Bujanovac predstavlja i ulaganje napora kako bi se sve mesne zajednice u opštini uključile u sistem prikupljanja i odvoženja smeća, što sada nije slučaj.

"Izgradnja transfer – stanice treba da doprinese i podizanju svesti kod gradjana o značaju očuvanja životne sredine, tako što će i oni sami biti uključeni na neki način u selekciju otpada, odnosno odredjene stvari koje se sada tretiraju kao otpad i koje su bezvredne, moći će i da prodaju transfer – stanici, koja će takve odredjene sirovine otkupljivati", kazao je Salihi.

Da rešavanje problema odlaganja smeća nije samo pitanje poštovanja evropskih standarda, već nešto najurgentnije što treba rešavati, obično najbolje razumeju žitelji naselja u čijoj je blizini odredjeno mesto za odlaganje smeća, odakle se stalno osećaju neprijatni mirisi a nije nikakva retkost i izbijanje požara.

Oni koji su u prvoj liniji na udaru protesta nezadovoljnih gradjana do sada su bili zaposleni u Komunalcu, koje su prethodnih godina zbog stalnog proširenja smetlišta na kome je odlagan otpad vlasnici okolnih njiva i fizički sprečavali da kamionima dovoze smeće. Do 2011. godine takvi su protesti bili uzeli toliko maha da gradjani nisu dozvoljavali da nijedan kamion – smećar izruči još jedan svoj tovar na postojeće smetlište, odakle su tvrdili da se smeće preliva na njihove njive.

Posledica toga je bila da je Bujanovac u sred leta i najviših temperatura danima bio zatrpan smećem i sa prepunim kontejnerima, a tadašnja lokalna vlast je nakon pregovora sa meštanima čije je njive, kako su tvrdili, ugrožavalo smetlište, preduzela korake za privremeno poboljšanje situacije, kakva je jedina bila moguća u datom trenutku, da se postojeće smetlište kako – tako uredi.

Tehnički direktor Komunalca Iljir Taipi je za agenciju Beta izjavio da za ovo komunalno preduzeće predstavlja veliko olakšanje to što je počelo trajno rešavanje za odlaganje i razvrstavanje otpada u opštini Bujanovac.

"Izgradnja  transfer – stanice je velika olakšavajuća okolnost za nas jer se mučimo sa ovom postojećom situacijom godinama. Biće to velika korist i za gradjane i za Komunalac. Sada je situacija takva da šaljemo cisterne i nekoliko puta dnevno da gase vatru na smetlištu, koja ne gori, ali tinja i oseća se smrad svuda okolo", kazao je Taipi.

Taipi navodi da je do sada "za sve probleme dežurni krivac bio Komunalac kome su se sa jedne strane gradjani žalili i kada se smeće na smetlištu gde se sada odlaže prelivalo na njive, dok žitelji drugih mesnih zajednica stalno vrše pritisak da se i oni uključe u sistem prikupljanja i odnošenja smeća, za šta do sada nije bilo mogućnosti jer postojeće smetlište nema kapaciteta da prihvati još smeća".

"U sistem odnošenja smeća koje sprovodi Komunalac za sada je uključen, pored Bujanovca, još samo Veliki Trnovac. Žitelji ostalih mesnih zajednica stalno ponavljaju zahtev da se i kod njih postave kontejneri. Kada proradi transfer – stanica predvidjeno je da se teški otpad prevozi u Vranje dok ostalo treba preraditi koliko je to moguće. Tada će se i pojaviti mogućnost da proširimo mrežu prikupljanja smeća na veći broj naselja u opštini", rekao je Taipi.

Prema njegovim rečima Komunalac za sada raspolaže sa šest kamiona za odvoženje smeća, dok jedan kamion čeka registraciju, a za proširenje nadležnosti, koje prati izgradnja transfer – stanice, ovom komunalnom preduzeću biće potrebna još dva do tri kamiona za odvoženje smeća.

Prema opštinskoj Strategiji za zaštitu i unapredjenje životne sredine u opštini Bujanovac od 2015 – 2025.godine, koju je izradila Kancelarija za lokalni ekonomski razvoj (LEAP), na teritoriji opštine Bujanovac dnevno se generiše oko 26 tona otpada.

Osim gradskog smetlišta, koje je koliko-toliko, uredjeno i na koje se odvozi otpad koji prikuplja i uklanja Komunalac, u svim naseljenim mestima u kojima nema organizovanog prikupljanja otpada postoji i po nekoliko divljih smetlišta koja ugrožavaju životnu sredinu, a procenjuje se da ih u opštini Bujanovac ima više od stotinu.

Tekst je realizovan u okviru projekta Medijskog centra Beta u saradnji sa udruženjem Fraktal kao sastavni deo projekta "Udruženja gradjana kao ravnopravni partneri u monitoringu javnih finansija" i sprovodi se u okviru Programa podrške civilnom društvu i medijima 2014-2015 Evropske komisije.Izneti stavovi ne predstavljaju nužno i stavove organizacija koje su podržale projekat.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.