AAA

POSMATRACI | 18.04.2019 16:35 > 18.04 16:35

Otvoreno o Paraćinu


Predsednik opštine Paraćin Saša Paunović, u svom izveštaju o radu i izveštaju o izvršenju finansijskog plana za 2018.godinu, navodi da je rad predsednika i opštinskog veća bio javan i transparentan cele godine, kao i da je na sve zahteve za pristup informacijama od javnog značaja odgovoreno u zakonskom roku.

Nevladine organizacije uglavnom nemaju veće zamerke na transparentnost rada predsednika opštine, dok opozicija smatra da su sve odluke predsednika opštine legitimne zahvaljujući skupštinskoj većini do koje je došao ,,kupovinom odbornika”.

Kako se navodi u izveštaju predsednika opštine Paraćin Saše Paunovića, tokom 2018. godine, otvorenost i javnost u radu predsednika opštine bila je prisutna kako u procesu izvršenja budžeta za tekuću godinu, tako i u procesu izrade nacrta budžeta za narednu godinu. Proces budžetskog izveštavanja i informisanosti bio je prisutan tokom cele godine kroz svakodnevno praćenje stanja budžeta, ostvarivanja  planiranih prihoda i izvršenje rashoda.

,,Predsednik opštine Paraćin, kao izvršni organ u saradnji sa Opštinskim većem, Opštinskim upravama, javnim preduzećima i ustanovama i radnim telima u posmatranom periodu, uspeo je da obezbedi normalno funkcionisanje lokalne samouprave, kao i zadovoljavanje potreba građana u oblastima za koje je nadležan", navodi se u izveštaju.

U 2018. godini najčešće tražene informacije od javnog značaja su se odnosile na informacije koje su bile potrebne nevladinim organizacijama za razne projekte. Predsedniku opštine podneto je 14 zahteva za pristup, koji su usvojeni i na koje je u zakonskom roku odgovoreno. Informacije su tražili: KRIK Mreža za istraživanje kriminala i korupcije, TANJUG, Poverenik za informacije od javnog značaja, poslaničke grupe, BIRN Srbija, Dijalog Net, Transparentnost Srbija, NUNS...

Oni su uglavnom tražili da im se dostavi izveštaj o izvršenju budžeta za navedene periode, odgovore na pitanja da li je opština Paraćin uspostavila instituciju ,,Zaštitnika građana“, da li su pravna lica koja se bave proizvodnjom medijskih sadržaja dobijala novčana sredstva od opštine Paraćin, koliki je ukupan iznos javnog finansiranja medija u poslednje tri godine, informaciju ko su bili članovi komisije i njihove biografije, informacije vezane za stranke u postupku i slično.

Kao jedan od vidova javnosti u radu, predsednik opštine navodi javne skupove koji su održani u svim gradskim i prigradskim mesnim zajednicama, na kojima su građani imali priliku da predlažu prioritetne poslove koji će biti finansirani iz opštinskog budžeta kao i da iznesu prioritetne komunalne probleme. Održani su i javni skupovi i rasprave vezane za donošenje urbanističkih planova i budžeta opštine.

Tokom 2018.godine održano je 100 sednica Opštinskog veća sa  ukupno 809 tačaka dnevnog reda. Predsednik opštine je u rešavanju pitanja iz svoje nadležnosti uglavnom tražio mišljenje Opštinskog veća. Sve sednice su bile javne i građani su se preko sredstava javnog informisanja i na osnovu neposrednih kontakata sa članovima Opštinskog veća  mogli upoznati sa radom Opštinskog veća.

Paunović u izveštaju navodi i najvažnije projekte opštine tokom 2018. To je otvaranje pogona švedske kompanije “Rimaster” u Paraćinu. Investitor je najavio zapošljavanje do 1.000 radnika, a glavni zadatak opštine je izgradnja industrijskog parka u industrijskoj zoni “Zmič” gde će investitor preseliti svoje pogone. Za finansiranje izgradnje ovog objekta obezbeđena je i neophodna saglasnost Vlade Srbije.

Navedeni su i važni projekti u oblasti poljoprivrede i infrastrukture kao što je izradnja vodovoda i novog sistema odbrane od poplava koje uglavnom finansira Evropska unija.

Predsednik opštine Saša Paunović u izveštaju navodi i da je u decembru 2018. opštini Paraćin dodeljeno priznanje za primer dobre prakse u upravljanju javnim finansijama na osnovu izveštaja Državne revizorske institucije.

U dosadašnjim kontrolama DRI, po izvršenoj analizi u okviru projekta “Unapređenje revizije na lokalnom nivou za efikasnije upravljanje javnim finansijama” koje sprovodi Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) uz podršku Švajcarske vlade zajedno sa DRI, Paraćin spada u deset najboljih lokalnih samouprava. Ovo značajno priznanje potvrđuje odgovoran odnos lokalne samouprave prema sredstvima budžeta, visok profesionalizam, odgovornost i poštovanje zakonom propisanih procedura u trošenju budžetskih sredstava.

Paraćinska skupština ima 55 odbornika, kao i desetak odborničkih grupa. Na lokalnim izborima najviše glasova je dobila Grupa građana „Saša Paunović – Sigurno napred za Paraćin”, aktuelnog predsednika opštine i zamenika predsednika Demokratske stranke.

Odbornik opozicione Jedinstvene Srbije u Skupštini opštine Paraćin Goran Dinić kaže da jesu ,,skoro sve odluke "overene" preko skupštine, ali to i nije bilo teško, jer vladajuća garnitura kupovinom jednog broja odbornika ima "komotnu većinu“.

,,Na taj način se i nekim nelogičnim stvarima daje legitimitet, što sam ja često kritikovao. Takođe postavljao sam pitanje svrsishodnosti trošenja opštinskog budžeta, na primer davanje sredstava ( oko 1.500.000 dinara) televiziji Šabac i nekim nepoznatim medijskim kućama, rekao je Dinić.

Dinić takođe smatra da ,,sva javna preduzeća i ustanove plaćaju milionske iznose za nadoknade svojim nadzornim odborima, kao i advokatskim kancelarijama".

,,Pomoć poljoprivrednicima se ostvarivala samo preko udruženja, što je svojevrsna diskriminacija nas "neudruženih", kazao je Dinić.

Kada je reč o transparentnosti izveštaja o radu predsednika opštine za 2018, Dinić kaže da ,,u ovom izveštaju provejava ono što je prisutno sve vreme vladanja aktuelnog predsednika opštine”.

,,U izveštaju se kroz spisak aktivnosti predsednika opštine navodi niz aktivnosti koje nisu u njegovoj nadležnosti ( džez večeri, Mini-tini fest, Dani vina itd.) ili dolazak jednog stranog investitora za koji on nije ni najmanje zaslužan ( da jeste, svakako bi to bilo objavljeno na sva zvona ). Svi brojčani podaci o utrošku sredstava iz budžeta predsednika su sigurno tačni, jer to je samo jedan mali deo opštinskog budžeta od trinaest miliona evra, navodi Dinić.

Dinić kaže da su sve odluke na skupštini dovedene do legitimiteta, ali postavlja se pitanje svrsishodnosti i opravdanosti mnogih stavki u budžetu: ,,Korumpiranost se ogleda u kupovini odbornika, a kontrolisanje javnog mnjenja ogleda se u apsolutnom monopolu nad medijima, rekao je Dinić.

Šef odborničke grupe ,,Samostalni naprednjaci” Jovica Rajić, koja ima četiri odbornika u SO Paraćin, smatra da je rad i predsednika i drugih organa vlasti dovoljno transparentan. Ova odbornička grupa je nastala odvajanjem od Srpske napredne stranke, koja je u opoziciji u Paraćinu. Rajić kaže da su se oni javno ogradili od Povereništva SNS u Paraćinu, ali su ostali uz politiku koja se vodi na republičkom nivou.

,,Naša procena je da je izveštaj predsednika opštine prilično transparentan pogotovo što mi kroz različite izvore možemo da saznamo šta radi opštinska uprava i predsednik. Mi imamo internet stranu opštine gde se sve objavljuje, zatim imamo opštinski bilten, sve se objavljuje i na društvenim mrežama. Drugo je pitanje da li su svi zadovoljni onim što se radi, rekao je Rajić.

Rajić kaže da postoje javne rasprave po mnogim pitanjima koje radi opštinska uprava: ,,Za sve što se radi donose se skupštinske odluke i to nisu odluke koje se donose ,,ispod žita”. Na sajtu opštine mogu se videti sve javne nabavke koje suu mnogim gradovima vrlo problematične. Paraćin objavljuje i konkurs i posle toga ko je pobedio na tenderu. Mislim da je to prilično transparentno. Paraćin je nekoliko puta bio nagrađivan za transparentnost u radu, kazao je Rajić.

Ova odbornička grupa je podržala budžet opštine kao i sve predloge koji su dobri za građane: ,,Mi mislimo svojom glavom, a ja sam tri mandata odbornik u skupštini. Podržali smo budžet jer je izvršenje paraćinskog budžeta oko 95 odsto, rekao je Rajić.

Predsednik paraćinske Nevladine organizacije ,,Alternativni parlament građana” Milan Ilić kaže da je ova organizacija najveći kritičar vlasti ali da je rad opštinskog rukovodstva stvarno transparentan.

,,Opština Paraćin je nekoliko puta dobila nagrade za transparentnost. Jedino čime nismo zadovoljni je izgradnja MHE na Grzi, to nije bilo transparentno, opština nije konsultovala građane i nije bilo javne rasprave. To je jedina naša zamerka na transparentnost u posledjih deset godina. O tome šta se radi u Paraćinu građani mogu da se informišu preko sredstava javnog informisanja, izjavio je Ilić.

Opština Paraćin je 2010.godine dobila nagradu za transparentnost od poverenika i to za dosledno sprovodjenje Zakona o pristupu informacijama od javnog značaja i javnost rada u svim oblastima, posebno u javnim nabavkama i imovinskim kartama funkcionera. Zatim je 2013. godine, pored još četiri opštine u Srbiji, dobila nagradu Evropskog pokreta za ,,Najtransparentniju lokalnu administraciju”. Po oceni organizacije Transparentnost Srbije 2016.godine Paraćin je proglašen za najtransparentniju opštinu u Srbiju.KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.