AAA

POSMATRACI | 30.04.2019 18:50 > 30.04 18:50

Vranje: Druga šansa za borbu protiv korupcije


Iako je Vranje medju prvim lokalnim samoupravama u Srbiji koje su izradile Lokalni antikorupcijski plan, on nije zaživeo jer nije  formiran  Lokalni antikorupcijski forum, koji plan treba da sprovodi.

Pionirski poduhvat izrade vranjskog Lokalnog antikorupcijskog plana pre više od dve godine trebalo da pokaže da je lokalna samouprava voljna da sugradjanima otvoreno prikazuje svoj rad, naročito u sferi trošenja novca iz budžeta. Medjutim, procedura nije sprovedena do kraja zato što je pred samo usvajanje Lokalnog antikorupcionog plana u skupštini grada, jedan od tri izabrana člana Lokalnog antikorupcijskog foruma objavio da se povlači iz tog tela.

U medjuvremenu, dok je vranjski plan bio u fazi mirovanja, lokalnim samoupravama u Srbiji je sa republičkog nivoa preporučeno da izrade Lokalne antikorupcijske planove po modelu Agencije za borbu protiv korupcije, što je sve u bliskoj vezi sa obavezama proisteklim iz Poglavlja 23  pretpristupnih pregovora sa Evropskom unijom.

Donet plan u Vranju se po novim standardima pokazao kao zastareo, zbog čega je u januaru pokrenuta inicijativa za revidiranje i dopunu, ovoga puta uz podršku Američke organizacije za medjunarodni razvoj – USAID.

Direktorka USAID Projekta za odgovornu vlast Džeklin Vilijams Bridžers potpisala je 15.januara u Vranju Memorandum o saradnji, dok je tu u ime grada učinio zamenik gradonačelnika Nenad Antić, koji je i zadužen za sprovodjenje tog projekta.

Bridžers je tada izjavila da je “rešavanje problema korupcije od ključne važnosti za privredni razvoj Srbije i za pridruživanje EU, kao i da najvažniju ulogu u toj borbi ima lokalna samouprava jer je najbliža samim gradjanima”.

Zamenik gradonačelnika i koordinator za integritet lokalne samouprave Nenad Antic je posle tri meseca od potpisivanja Memoranduma za agenciju Beta rekao da je lokalna samouprava ispunila svoj deo obaveza tako što je formirana komisija za izradu novog plana, na osnovu postojećeg, koji će biti dopunjen stavkama po novim standardima, uz pomoć nevladine organizacije Transparentnost Srbija.

Vranje ne treba da radi novi Lokalni antikorupcijski plan, jer je u toku revizija postojećeg plana koja ide u dobrom pravcu. Veliki broj oblasti treba obraditi, izmedju ostalog, usvajanje propisa o prepoznavanju sukoba interesa i zaštiti uzbunjivača, a stručnu pomoć daje Transparentnost Srbija, objasnio je Antić.

"Kada bude završena revizija Lokalni antikorupcijski plan će se naći pred odbornicima Skupstine grada, što očekujem najkasnije do septembra ove godine a sledeca faza će biti konkurs na koji će moći da se prijave kandidati za članstvo u Lokalnom antikorupcijskom forumu,”, kazao je Antić.

Antić je naveo da gradska vlast u Vranju ne beži od borbe protiv korupcije i da smatra da će i lokalna samouprava imati koristi od usvajanja Lokalnog antikorupcijskog plana, kao i formiranja foruma, dok će gradjani moći više da učestvuju u radu lokalne samouprave jer će njene aktivnosti biti otvorenije, pa će biti i manje sumnje na korupciju.

Prema njegovim rečima, u odnosu na druge gradove u Srbiji Vranje će u borbi protiv korupcije otići i korak dalje.

“Na osnovu dogovora sa USAID-om lokalna samouprava u Vranju uskoro treba da dobije i budžetski portal i biće prva lokalna samouprava u Srbiji sa takvim portalom, na kome će gradjani moći da vide i prate sve budžetske simulacije, da bi sve bilo transparentno i da gradjani budu u prilici da imaju više znanja o tome kako se koristi i za šta sve služi gradski budžet. U vezi sa tim, Grad Vranje će dobiti i potpuno novi gradski sajt, za šta je tehničku i finansijsku podršku takodje obezbedio USAID”, rekao je Antić.

Antić navodi da Lokalni antikorupcijski plan, na osnovu koga će raditi forum, neće imati pravni mehanizam da natera lokalnu samoupravu da nešto uradi, ili da odustane od neke odluke, ali će njihove preporuke imati snagu jer će, ako postoje sumnje da nešto nije transparentno, uslediti kritike javnog mnjenja, medija i civilnog društva.

Lokalni antikorupcijski plan je i osmišljen kao spona izmedju gradjana i vlasti. Insistiraće se na učešću gradjana u praćenju toga kako se donose odluke oko trošenja novca iz budžeta, naročito kada su u pitanju diskreciona ovlašćenja gradskih čelnika, odnosno kada treba podeliti novac koji se našao na raspolaganju”, kazao je Antić.

Direktor nevladine organizacije Transparentnost Srbija Nemanja Nenadić izjavio je agenciji Beta da ta organizacija saradjuje u izradi Lokalnog antikorupcijskog plana u Vranju, na poziv lokalne samouprave, što pokazuje da je lokalna samouprava voljna da se ozbiljno suoči sa problemom korupcije.

“Usvajanje lokalnih antikorupcijskih planova predstavlja i jednu od obaveza iz Strateških antikorupcijskih akata, odnosno Akcionog plana za poglavlje 23, i to važi za sve lokalne samouprave u Srbiji. Do sredine prošle godine tu obavezu je ispunio mali broj opština i gradova u Srbiji, dok u gotovo nijednoj lokalnoj samoupravi nije bio formiran Lokalni antikorupcijski forum, bez čijeg postojanja nije moguće primenjivati ni plan”, kazao je Nenadić.

Prema njegovim rečima, ta se situacija menja, a od pet gradova u kojima Transparentnost Srbija pomaže pri izradi Lokalnog antikorupcijskog plana, do sada je taj posao potpuno završen u Novom Pazaru, dok je izrada, osim u Vranju, u toku još u Raškoj, Vrnjačkoj Banji i Sjenici. Jedini grad koji je do sada usvojio Lokalni antikorupcijski plan i formirao Lokalni antikorupcijski forum je Šabac.


Nenadić navodi da će Lokalni antikorupcijski plan u Vranju, kao i u drugim gradovima, pre usvajanja proći javnu raspravu, što će biti i prva prilika da gradjani daju doprinos predlozima za njegovo eventualnu dopunu.

“Koliko će ovaj plan doprineti stvarnim promenama i borbi protiv korupcije na lokalu, zavisiće i od samih gradjana, civilnih udruženja i medija koji treba da prate ovaj proces i da nadgledaju da se ono što je usvojeno i sprovede u delo”, zaključio je Nenadić.KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.