AAA

POSMATRACI | 28.05.2019 16:05 > 28.05 17:06

Konkurs za kulturu i medije: interes javni, rezultati tajni


Iz budžeta grada Vranja za 2019. godinu izdvojeno je i nakon konkursa raspodeljeno 17 miliona dinara za sufinansiranje projekata medija i 5,5 miliona dinara za sufinansiranje projekata iz kulture. Prema oceni gradskih vlasti ovi konkursi su protekli transparentno, novac su dobili projekti koji to najviše zaslužuju a po ocenama nezavisnih i stručnih komisija na koje lokalna vlast nije imala uticaja. Javni interes je po oceni lokalne vlasti u potpunosti ostvaren.

Prema oceni nevladinih organizacija novac iz budžeta, odnosno novac svih gradjana, podeljen je i ove godine po partijskom ključu, što nije ništa novo budući da se takva ista situacija ponavlja godinama unazad, bez obzira koja vlast da je u pitanju. Što se tiče ostvarivanja javnog interesa pri izboru projekata koji su iz ovih oblasti finansirani, njega gotovo da uopšte nema.

Gradska većnica zadužena za kulturu i informisanje Zorica Jović izjavila je za agenciju Beta da je ove godine prilikom ocenjivanja projekata i dodeljivanja novca iz budžeta grada Vranja "generalno sve bilo transparentno, od obrazaca koji se popunjavaju prilikom apliciranja, pa do ocena projekata od strane stručne i nezavisne komisije".

"Od početka do kraja kompletno je sprovedena procedura po Zakonu o javnom informisanju i medijima. Što se medija tiče, pre raspisivanja konkursa za 2019.godinu, tražili smo izveštaje o prethodno sufinansiranim projektima, iz 2018.godine. Svi mediji su podneli izveštaj u predvidjenom roku, do 31. januara, nakon čega je gradsko veće formiralo komisiju koja je proverila pristigle izveštaje, nakon čega je sačinjen izveštaj po obrascu Ministarstva kulture i informisanja, koji je i usvojen od strane gradskog veća", kazala je Jović.

Jović je navela da su svi mediji koji su dobili novac po konkursu koji je bio raspisan za 2018.godinu opravdali svoje projekte, odnosno da su njihovi izveštaji usvojeni od strane komisije, nakon čega je raspisan novi medijski konkurs, za 2019.godinu.

"Generalno smo zadovoljni projektima kojima se apliciralo u prethodnoj godini i kako su oni ostvareni. Što se tiče izbora projekata kojima su mediji aplicirali, uvek može i bolje, ali ono što je nama bitno to je da je javni interes ostvaren i da su se svi mediji pridržavali projekta sa kojima su aplicirali, taj efekat postignut je maksimalno", rekla je Jović.

Prema njenim rečima, u odnosu na prošlogodišnji konkurs za sufinansiranje projekata medija u 2019.godini napravljena je razlika u tome da nisu finansirani projekti lokalnih medija koji nisu sa prostora grada Vranja, kako je to bilo u 2018.godini.

"Prošle godine bila su opredeljena sredstva medijima koji nisu sa teritorije grada Vranja, na osnovu predloga komisije koja je radila na oceni projekata. To jeste u okvirima zakona ali pošto je u pitanju novac (iz budžeta) gradjana Vranja ove godine smo apelovali da se najveci deo sredstava opredeli za medije koji su sa teritorije grada Vranja", kazala je Jović.

Jović je ocenila i da su mediji koji su dobili novac iz gradskog budžeta svojim projektima opravdali i pokrili javni interes i da nije tačno da novac odlazi samo medijima bliskim vlasti.

"Uvek će biti nezadovoljnih, da li je u pitanju ovo rukovodstvo ili neko drugo, ali mi se maksimalno trudimo da ispoštujemo sve zainteresovane. Nismo imali zvaničnog negodovanja, mislim da su većini koji su ispunjavali uslove i odobrena sredstva, a da je bilo nezadovoljnih u prethodnom periodu bilo ih je. Ne bih mogla da se složim da novac dobijaju samo projekti medija bliskih vlasti jer koji će mediji i koji projekti dobiti novac za sufinansiranje odlučuje komisija koja se formira na osnovu poziva koji gradska vlast upućuje svim udruženjima koji se bave javnim informisanjem i medijskim stručnjacima", kazala je Jović.

Što se tiče projekata iz kulture, gradski budžet za ovu godinu je za 1,5 miliona dinara manji nego što je bio u 2018.godini, kada je za projekte iz kulture bilo izdvojeno sedam miliona dinara, a uslovi za dobijanje novca su isti kao i za medije, prethodno svi koji su dobili novac za prošlogodišnje projekte moraju da dostave izveštaj o njihovom izvršenju, i da tek ako se ti izveštaji usvoje mogu da konkurišu i ove godine.

"Svi projekti iz kulture koji su bili odabrani od strane komisije 2018.godine su i realizovani i njihovi izveštaji su usvojeni od strane gradskog veća pre analize novih projekata, sa kojima se konkurisalo u 2019.godini. Može se reći da su za ovu godinu projekti koji su dobili novac iz budžeta kompleksniji i da se više obratila pažnja na sadržinu projekta", rekla je Jović.

Prema njenim rečima do sada samo jedan projekat iz oblasti kulture nije opravdao dodeljeni novac, i to u 2017.godini, i u tom slučaju je preko javnog pravobranilaštva pokrenut postupak za povraćaj sredstava.

Dok je ocena predstavnika gradske vlasti da se javni interes preko sufinansiranja projekata iz oblasti informisanja i kulture ostvaruje na zadovoljavajući način, glavna i odgovorna urednica internet portala nevladine organizacije Koalicija za transparentnost juga Srbije Ivana Stošić smatra da do novca iz gradskog budžeta mogu da dodju samo mediji i projekti iz kulture koji su bliski lokalnoj vlasti, dok su za sve ostale ta vrata zatvorena, pri čemu interes gradjana nikome nije glavna briga.

Stošić je za agenciju Beta izjavila da što se tiče nevladinih organizacija u Vranju postoji situacija da je nakon 2016.godine nastupila epidemija otvaranja  novih nevladinih organizacija koje su miljenici lokalne vlasti a koje vode i stranački aktivisti, a da je slična  situacija i sa medijima, gde u poslednjih nekoliko godina postoji poplava novih internet portala koji konkurišu za novac iz budžeta.

"Najveći deo novca namenjenog za projekte iz medija dobijaju dve lokalne televizije za koje može da se kaže da su stranačke u smislu da najveći deo njihovog informativnog sadržaja predstavljaju stranačke aktivnosti i obaveštenja o stranačkim aktivnostima vladajuće stranke. Da li je u javnom interesu da se toliko informišu o stranačkim aktivnostima, šta je sa infrastrukturom, saobraćajem, zdravstvom", kazala je Stošić.

Prema njenim rečima Koalicija za transparentnost juga Srbije, koja okuplja više nevladinih organizacija sa juga Srbije, nije do sada videla nijedan izveštaj o projektima medija koji su sufinansirani od strane lokalne vlasti, a koji bi trebalo da budu javni. Stošić je navela i da projekti iz ove oblasti koji nisu prošli na konkursu nisu dobijali adekvatna objašnjenja zašto nisu prošli.

"Ništa drugačije ne može da se kaže ni za projekte iz kulture koji su finansirani iz gradskog budžeta. I taj novac uglavnom odlazi istaknutim članovima vladajuće stranke. I pored miliona koji se izdvajaju za kulturu mogu da kažem da su kulturne aktivnosti u Vranju postale jedan folklor. Ne zna se ni ko su ti umetnici koji dobijaju novac. Utisak je da postoji uigrana šema – daćemo novac tim i tim udruženjima a naši mediji će pratiti te i te dogadjaje. Na takav način se stvara jednoumlje koje nije dobro ni za jedan grad ni za jednu državu", kazala je Stošić.

Stošić je ocenila i da izdvajanje tolikog novca na medije, organizacije i ljude bliske vlasti ne daje rezultate u okviru onoga "koliko košta, zato što "može da se nešto reklamira koliko hoće ali ako nema proizvoda nema ni rezultata".

"Ne bi moglo da se kaže da gradjani veruju takvim medijima, ili takvoj kulturi. Ljudi su ogorčeni, s jedne strane nezaposlenost a sa druge strane se promovišu anonimni likovi. Postoji nepoverenje u medije i ono što se na njima priča. Takodje od gradske vlasti nismo do sada dobili odgovor da li je neko nekada iz medija koji su dobili novac za projekte konkurisao sa projektima iz informative", rekla je Stošić.

Stošić, koja je i predsednica upravnog odbora Romskog centra za demokratiju, navodi da je slična i nezadovoljavajuća situacija i u nevladinom sektoru, gde novac dobijaju novoformirane nevladine organizacije koje se bave svim i svačim "od kulture do infrastrukture", dok se nevladine organizacije sa višegodišnjom tradicijom, koje su akreditovane za odredjene oblasti i od strane Ministarstva za lokalnu samoupravu i državnu upravu ignorišu a njihovi projekti "ne prolaze".


Tekst je realizovan u okviru projekta Medijskog centra Beta u saradnji sa udruženjem Fraktal kao sastavni deo projekta "Udruženja gradjana kao ravnopravni partneri u monitoringu javnih finansija" i sprovodi se u okviru Programa podrške civilnom društvu i medijima 2014-2015 Evropske komisije. Izneti stavovi ne predstavljaju nužno i stavove organizacija koje su podržale projekat.
KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.