AAA

POSMATRACI | 29.05.2019 14:10 > 29.05 14:10

Civilni sektor i uprava: Saradnici ne i partneri


Saradnja civilnog sektora i Gradske uprave Novog Pazara iz godine u godinu je bolja, ali nije savršena, slažu se predstavnici nekoliko nevladinih organizacija i lokalne samouprave ovog grada.

Izvršni direktor “Urban in” Sead Biberović ocenio je da su odnosi sa lokalnom samoupravom daleko bolji nego pre 2008. godine, ali da se još uvek ne može nazvati odličnom.
“Gradska vlast i dalje ne uvidja u potpunosti značaj, ni mogućnosti civilnog sektora. Dobrom saradnjom ne treba nazivati to što nam nekada izadju u susret i obezbede nam neki prostor za naše aktivnosti ili nas funkcioneri udostoje svojim prisustvom. Saradnjom smatramo zajednički rad dva ravnopravna partnera na rešavanju pitanja od značaja za gradjanke i gradjane Novog Pazara, što nažalost, trenutno nije slučaj”, kazao je Biberović.

Biberović je dodao da je zajednička odgovornost zbog čega saradnja nije onakva kakva bi trebala biti, uz napomenu da je ipak odgovornija gradska uprava koja ima sve poluge odlučivanja.

“Šteta je što se pojedini predstavnici civilnog sektora zadovoljavaju skromnim sredstvima dobijenim na ime sufinansiranja projekata ili tim posetama lokalnih funkcionera, pa na osnovu toga smatraju da je sve u najboljem redu. Nevladine organizacije i lokalna samouprava moraju zajedno da rade na ozbiljnim temama, a takvih pozitivnih primera je bilo nekoliko poslednjih godina, medjutim, ne dovoljno”, istakao je Biberović.

Koordinator Akademske inicijative “Forum 10” Teo Taraniš smatra da saradnju gradske uprave I civilnog sektora karakterišu tri stvari.

Prva je, kako je rekao, to što odredjena vrsta saradnje postoji na formalnom nivou koja uključuje sporadičnu podršku odredjenim projektima organizacija civilnog društva, učešću njihovih predstavnika u radnim telima lokalne samouprave ili protokolarno učešće funkcionera u dogadjajima koje nevladin sektor organizuje.

“Druga je to što je suštinska saradnja, koja bi podrazumevala partnerski odnos, na niskom nivou. To je ključno pitanje razumevanja ili želje da se na pravi način razume uloga i značaj inicijativa koje dolaze od strane organizacija civilnog društva. Retke su situacije u kojima lokalna samouprava pozitivno reaguje na predloge koji dolaze iz civilnog društva. Još su redje situacije u kojima je civilno društvo konsultovano oko problema važnih za gradjane, a koje lokalna samouprava namerava da rešava. Pritisak nevladinih organizacija da se ovakva situacija promeni mora biti jači”, izjavio je Taraniš.

Treći nivo odnosa udruženja gradjana i lokalne samouprave uslovljen je političkim okvirom koji se formira u odnosu na temu ili problem koji civilni sektor otvara, od čega zavisi i kakav će tretman odredjena tema imati.

“Zbog toga se organizacije civilnog društva veoma retko javno odredjuju i oglašavaju kada se radi o pitanjima koja spadaju u domen javnih politika ili se odnose na najznačajnije političke teme u lokalnoj zajednici”, zaključio je Tarniš.

Član Gradskog veća Novog Pazara Mirsad Jusufović poručio je da su vrata lokalne samouprave uvek otvorena za sve ideje i savete predstavnika civilnog sektora.

“Ako već treba da ocenim saradnju, smatram da je ona jako dobra. Kako Novi Pazar nema razvijenu scenu civilnog sektora, lokalna samouprava se trudi da ih, kroz finansijsku i logističku podršku, pomogne i ojača. Uvek smo tu da saslušamo njihove predloge, razmotrimo ih, sprovedemo ili obrazložimo ako nešto ne možemo da odradimo. Mi shvatamo značaj koji taj sektor ima kao korektivni faktor vlasti”, rekao je Jusufović.

Kao primere dobre saradnje Jusufović je naveo niz značajnih lokalnih dokumenata koje je lokalna samouprava izradila i usvojila uz pomoć stručnjaka civilnog sektora, poput strategija za unapredjenje položaja mladih ili žena, ali i Lokalnog antikorupcijskog plana.

Jusufović napominje da medju nevladinim organizacijama treba napraviti podelu na one koje imaju kapacitete da realizuju značajne projekte i pomognu gradskoj upravi i one koje postoje samo na papiru.

“Takva udruženja nas doživljavaju samo kao bankomat kojem se obrate na početku godine, napišu neki projekat i traže enormna sredstva, a onda kukaju kada dobiju i više od realnog, ali znatno manje nego što su očekivali. Srećom je takvih organizacija sve manje”, izjavio je Jusufović.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.