AAA

POSMATRACI | 21.06.2019 12:25 > 21.06 12:25

Finansije javne, trošenje tajno

Transparentnost javnih finansija u Srbiji, pokazao je projekat „Transparentnost javnih finansija – OCD i mediji na istom zadatku”, koji realizovao je Medijski centar Beta u saradnji sa udruženjem Fraktal kao sastavni deo projekta "Udruženja gradjana kao ravnopravni partneri u monitoringu javnih finansija", je na nezadovoljavajućem nivuou.Na osnovu istraživanja koja su sprovedena na jugu Srbije, Vojvodini, Nišu, Pomoravlju i Novom Pazaru može se doneti zaključak da, takodje, ne postoji ni dovoljno interesovanje gradjana ni organizacija civilnog društva za ovaj veoma važan društveni segment.
Kao logična posledica takvog stanja je činjenica da javne finansije u velikoj meri ostaju daleko van očiju javnosti, odnosno da gradjani nemaju dovoljna saznanja o tome kako se troši njihov novac.

Kroz projekat se pokazalo da postoje izuzetno zatvorene lokalne samouprave, poput grada Jagodine koji za sve vreme trajanje projekta nisu agenciji Beta dostavili ni osnovne podatke o stanju u budžetu. Nakon više neuspelih usmenih pokušaja, Grad Jagodina nije odgovorio ni na zahtev upućen na osnovu Zakona o dostupnosti informacija od javnog značaja, tako da je službi Poverenika upućena žalba u nadi da će Gradu Jagodini biti naloženo da dostavi tražene podatke.
Dopisnik Bete iz Novog Sada Dinko Gruhonjić ocenio je da se situacija sve više pogoršava i da se situacija posebno pogoršala od kada Srbija nema poverenika za pristup informacijama od javnog zanačaja i zaštitu podataka o ličnosti, što posebno utiče na istraživačke novinare.

"Oni su potpuno nedostupni", rekao je Gruhonjić o predstavnicima vlasti i dodao da su ti koji odlučuju poverenici Srpske napredne stranke, kao i da se Savez vojvodjanskih Madjara isto "zatvorio za novinare".

Mladen Jovanović iz Nacionalne koalicije za decentralizaciju rekao je da fiskalna moć ostaje u centru i da lokalne samouprave i pokrajina dobijaju mnogo manja sredstva.

On je kazao da su lokalni budžeti mali, da samo od 12 do 16 posto javnih prihoda ide na lokalne samouprave i autonomnu pokrajinu te da od 10 dinara 1,1 dinar do 1,6 dinara ostaje na nivou lokala.

Jovanović je izneo podatak da u EU 33 odsto javnih prihoda ide na lokalne samouprave.

On je ocenio da su lokalne vlasti u klijentilističkom odnosu sa centralnom vlašću.

"Ako su dobra lokalna samouprava, dobićeš više i onda dolazimo do toga da na lokalu vladaju poverenici stranke", rekao je Jovanović i dodao da je "strah veći da se kaže i priča o tome, što je sredina manja".

Ovaj problem, medjutim, vuče svoje korene sa vrha vlasti. Kako je kazao programski direktor nevladine organizacije Transparentnost Srbija Nemanja Nenadić već duže vreme ne postoje podaci o izvršenju budžeta i da za to ne postoji razumno objašnjenje.

On je kazao da postoje male siromašne opštine koje objavljuju podatke o izvršenju budžeta poput Sokobanje i pitao zašto to ne bi mogao da uradi Beograd, Niš ili Novi Sad.

Nenadić je rekao da se već duži niz godina o izvršenju državnog budžeta ne raspravlja u parlamentu kao i da je od 2014. godine napravljen dodatni korak nazad, jer Vlada Srbije Skupštini više ne dostavlja završni račun pa parlament i ako bi htela ne može da raspravlja o tome.

On je naveo da je zahvaljujući internetu postalo sve teže naći izgovor zašto se neki podatak ne da, ali dodao da taj napredak ne znači da su stvari dobre.

Ono što predstavlja dodatni problem je mali broj organizacija civilnog društva koje se bave transparentnošću javnih finansija.
Mladen Jovanović iz Koalicije za decentralizaciju je naveo da NVO nedostaje znanja i kapaciteta, kao i to da zbog kompleksnosti teme, te organizacije odlučuju da ostane u "lakšim temama".

Dragan Dobrašinović iz Koalicije za nadzor javnih finansija kazao je da u Srbiji ne postoji više od 20 nevladinih organizacija, ni mnogo novinara koji se bavi i razumeju temu.

U prilog ovoj tezi svedoče i dopisnici Bete.
Dopisnik Bete iz Novog Pazara Nikola Kočović rekao je da je teško naći eksperte za javne finansije koji bi govorili o tome, kao i da je nevladin sektor u Novom Pazaru "gotovo ne postoji".

On je kazao i da pored toga što to mesto ima dva univerziteta, ne može se naći profesor koji bi pričao o javnim finansijama.

Dopisnica Bete iz Vranja Sladjana Majdak rekla je da je interesovanje gradjana i novinara slabo za tu temu, a njena koleginica iz Pomoravskog okruga Jelena Zdravković ocenila je da nevladini sektor u tom okrugu slabo razvijen.

Iz ovakve slike se nameće zaključak da je neophodno poboljšati infrastrukturu medju organizacijama civilnog društva jer je očigledan nedostatak usko specijalizovanih OCD koje se bave ovom temom.

Poboljšanje i jačanje mreže OCD koje bi se bavile ovim temama bilo bi značajno i zbog toga što bi to bio jedan od načina da se poveća zaintersovanost gradjana za transparentnost javnih finansija jer je očigledno, kako je kazala dopisnica Bete iz Vranja Sladjana Majdak da je interesovanje gradjana slabo za ovu temu.

U svakom slučaju, tokom rada na projektu „Transparentnost javnih finansija – OCD i mediji na istom zadatku”, kao ključna preporuka pokazalo se da u budućem period treba znatno ojačati veze izmedju organizacija civilnog društva, medija ali i gradjana jer je to jedini način da se dodje ne samo do povećanog stepena javnosti rada lokalnih samouprava, već i do odgovornijeg raspolaganja javnim sredstvima jer je upravo transparentnost sredstvo da se postigne taj cilj.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.