AAA

POSMATRACI | 23.05.2016 13:45 > 23.05 13:54

Uskoro izmenjeni Zakon o javnim izvršiteljima

Novi Zakon o izvršenju i obezbedjenju, čiji je cilj poboljšanje efikasnosti rada izvršitelja ali i povećenje njihove odgovornosti, trebalo bi da da počne da se primenjuje od 1. jula, rečeno je danas u Beogradu na skupu o toj temi.

Na završnoj konferencija projekta "Vladavina prava i izvršenje potraživanja" dodeljeni su sertifikati novih izvršiteljima i istaknut je značaj njihovog rada za reformu pravosudja i pravnu sigurnosti u Srbiji i s aspekta dolaska stranih investitora.

Predsednica Komore izvršitelja Aleksandra Trešnjev je rekla da će novi zakon doneti efikasniji postupak izvršenja "prevashodno zbog činjenice da je gotov celokupno njegovo sprovodjenje preneto u nadležnost javnih izvršitelja".

"Ostvareni rezultati u prethodnom periodu, kada su izvršitelji imali isključivu nadležnost u naplati komunalnih predmeta nedvosmisleno ukazuje na to da se na ovaj način vodi brži i efikasniji izvršni postupak", rekla je Trešnjev.

U Srbii radi 239 izvršitelja i 13 zamenika izvršitelja koji su, po saopštenim podacima Komore izvršitelja, u 2015. godini imali 395.650 predmeta.

Pored Ministarstva pravde, nadzor nad radom izvršitelja vrši i Komora izvršitelja koja je u prošloj godini postupala po 400 pritužbi gradjana i podnela 23 predloga za pokretanje disciplinskih postupaka.

Na skupu je šef Delegacije Evropske unije Majkl Devenport najavio dalju podršku reformama u srpskom pravosudju istakavši da svaka presuda treba da bude jasna i nepristrasna kao i da bude obezbedjeno njihovo delotvorno izvršavanje.

"Tu postoji i jak ekonomski argument jer firme će hteti da posluju u Srbiji kao i sa partnerima u Srbiji jer znaju da će im se štititi prava", rekao je Devenport.

On je naveo i da se očekuje da 1. jula stupi na snagu novi Zakon o izvršenju i obezbedjenju.

Zamenik ambasador Nemačke Aleksandra Jung je rekao da je vladavina prava ključna za Srbiju u nastavku njenog evropskog puta koji Nemačka podržava, dodavši da se time dolazi i do bolje klime za investiotore.

"Nemačka snažno podržava Srbiju da postane članice EU", rekao je Jung navodeći i da se Nemačka zalaže za otvaranje poglavlja 23 posvećenog vladavini "što pre je to moguće".

Ministar pravde Nikola Selaković je rekao da je izmenama i dopunama Zakona o izvršenji obezbedjenju proširena nadležnost izvršitelja ali i njihova odgovornost.

"Cilj je smanjenje broja predmeta u sudskom sistemu i njihovo efikasnije izvršenje", rekao je Selaković dodavši da je u tom zakonu novina i to što je za izvršitelje predvidjena i dodatna edukacija.

Vlada Srbije usvojila je u oktobru prošle godine Predlog zakona o izvršenju i obezbedjenju kojim je predvidjeno da izvršitelji budu nadležni za sprovođenje svih izvršenja, osim u porodičnim sporovima i vraćanju zaposlenog na rad, koje ostaje u nadležnosti sudova.

Novim zakonom, kako je saopšteno po njegovom usvajanju, omogućeno je da i stari izvršni predmeti, kojih ima oko dva miliona, budu dodeljeni u rad izvršiteljima jer poverioci moći da se izjasne da li žele da sud završi postupak ili da se predmet ustupi izvršitelju.

Prethodni zakon, inače prvi u Srbiji koji se odnosi na tu tematiku, bio je usvojen 2012. godine.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.