AAA

POSMATRACI | 08.12.2016 14:25 > 08.12 14:27

Propuštene prilike da se poboljšaju zakoni o korupciji

Transparentnost Srbija (TS) ocenila je danas, povodom 9. decembra Medjunarodnog dana borbe protiv korupcije, da su tokom 2016. godine propuštene brojne prilike da se zakoni poboljšaju, institucije ojačaju, a odgovorni za korupciju otkriju i kazne.

Kako je TS navela prilika da se uvedu bolji mehanizmi za gonjenje većeg broja slučajeva korupcije poslednji put je propuštena u novembru 2016. godine, kada je menjan Krivični zakonik.

U saopštenju se navodi da i dalje nije objavljen ni nacrt zakona o ispitivanju porekla imovine, čije je donošenje premijer Aleksandar Vučić najavio u avgustu 2016. godine.

"Da ni usvajanje antikorupcijskih pravila nije dovoljno pokazuje neizvršena depolitizacija javnog sektora, što je naročito vidljivo u javnim preduzećima, ali i iz velikog broja neraspisanih ili nedovršenih konkursa za najviše položaje u državnoj upravi", navodi se u saopštenju.

Kako se navodi, u proteklih godinu dana zvaničnici su predstavljali akcije "masovnih hapšenja kao dokaz proklamovane 'nulte tolerancije' u borbi protiv korupcije", a mnogi od uhapšenih u tim akcijama nisu bili osumnjičeni za krivična dela koja su korupcijska.

"Istovremeno, nekoliko stotina hiljada slučajeva korupcije u Srbiji svake godine ostane neotkriveno. To se po našem shvatanju dešava zbog nedovoljne aktivnosti i selektivnosti u postupanju organa gonjenja, neefikasnosti pravosudja, a u manjoj meri i zbog nepotpunih zakonskih rešenja", navodi se u saopštenju.

Medjunarodni dan borbe protiv korupcije obeležava se 9. decembra.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.Posmatraci