AAA

POSMATRACI | 29.12.2016 13:55

U Vojvodini porast slučajeva nasilja u porodici

Skupštine Vojvodine za bezbednost ocenio je danas da je 2016. u Pokrajini prošla mirno, bez većih bezbednosnih izazova, a da su problemi zabeleženi mahom u oblasti nasilja u porodici.

Kako je navedeno nakon sednice Odbora, nasilje u porodici beleži rast u prvih jedanaest meseci u Vojvodini, a prema podacima Policijske uprave u Novom Sadu, samo u Južnobačkom okrugu zabeleženo je oko 500 takvih slučajeva.

Načelnik policije u Novom Sadu Siniša Radaković je rekao da su od januara do novembra evidentirana i dva teška ubistva u porodici.

On je naveo da su žrtve u ovim krivičnim delima mahom žene, a da je u jednom slučaju to bilo i dete, dodavši da "nasilje u porodici beleži konstantno povećanje iz godine u godinu".

"U 2013. je bilo 280 ovakvih krivičnih prijava, naredne godine više od 300, prošle godine 380 prijava, dok je u ovoj godini zabeleženo 448 prijava", kazao je Radaković.

Predsednik Odbora Miroslav Španović predstavio je podatke, prema kojima je u Vojvodini tokom godine zabeleženo nekoliko pojedinačnih slučajeva koji su uticali na bezbednost gradjana, poput tuča navijača ili ubistva žene u Žitištu.

Španović je rekao i da ti dogadjaji nisu "uticali na celokupnu situaciju u pokrajini".

Pokrajinski ombudsman Zoran Pavlović je dodao da brojke koje je Odbor predstavio "nisu realno stanje", jer svaka institucija beleži slučajeve na svoj način.

On je izrazio nezadovljstvo prikazom brojki uz objašnjenje da ti podaci ne pokazuju realno stanje.

"Mi ćemo, zajedno sa relevantnim institucijama sastaviti predlog rada koji će omogućiti da od institucija koje prikupljaju podatke, dobijemo realne brojke o stanju u pokrajini", rekao je Pavlović.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.Posmatraci