AAA

POSMATRACI | 31.01.2017 13:45

Šabić apeluje da se isprave nedostaci IZIS-a

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić uputio je pismo premijeru Srbije Aleksandru Vučiću apelujući da vlada spreči moguću zloupotrebu podataka grajana i hitno otkloni nezakonitosti i nedostatake Integrisanog zdravstvenog informacionog sistema (IZIS).

Kako je navedeno, potrebno je sprečiti "izuzetno štetne posledice" koje mogu nastupiti usled zloupotrebe podataka o ličnosti koji se obradjuju u okviru tog sistema.

Dodaje se da je poverenik prethodno nadzorom utvrdio da je Ministarstvo zdravlja uspostavilo informacioni sistem kao centralizovanu zbirku podataka o ličnosti koja se vodi u elektronskom obliku, u okviru koje se obradjuju podataci o ličnosti zaposlenih i pacijenata 451 zdravstvene ustanove u Srbiji.

Poverenik je ukazao da je sistem uspostavljen bez valjanog pravnog osnova, budući da nijedan od relevantnih zakona ne predvidja i ne uredjuje obradu podataka o ličnosti kakva se vrši u okviru IZIS-a. Istaknuto je i da nijedna uredba niti podzakonski akt ne mogu biti pravni osnov za obradu podataka o ličnosti.

Utvrdjeno je i da postoje izuzetno veliki propusti u zaštiti podataka o ličnosti u okviru integrisanog sistema, koji, kako je ocenjeno, podrazumevaju neprihvatljiv rizik i mogućnost neovlašćenog pristupa i drugih eventualnih zloupotreba.

"Praktično bez problema i bilo kakvih posebnih informatičkih znanja moguć je pristup ličnim podacima pacijenata i zaposlenih u zdravstvenim institucijama, a posledično razume se, i dalja kompromitacija i zloupotreba tih podataka", naveo je poverenik.

Poverenik je podsetio i da je u oktobru 2016. uputio Upozorenje sa preciznim navodjenjem nepravilnosti koje su utvrdjene detaljno opisujući činjenično i pravno stanje, a posebno ukazujući da navedeni propusti u zaštiti podataka o ličnosti mogu dovesti do nesagledivih štetnih posledica po pacijente zdravstvenih ustanova u Srbiji.

Ministarstvo je obavestilo Poverenika da je implementiralo sistem zaštite kojim su otklonjeni nedostaci u zaštiti podataka o ličnosti, tako da istima ne mogu pristupiti neovlašćena lica, što su preneli i predstavnici tog ministarstva na sastanku sa predstavnicima Poverenika, početkom januara 2017.

Medjutim, naknadnom proverom, saradnici Poverenika utvrdili su da je stanje nepromenjeno u odnosu na stanje koje je navedeno u Upozorenju iz oktobra 2016. godine i da nije otklonjena mogućnost neovlašćenog pristupa tim podacima, a Poverenik je o svemu, lično, pismom obavestio ministra zdravlja i pozvao ga da, u najboljem interesu gradjana Srbije, hitno reaguje.

"Do danas nedostaci na koje sam ukazao nisu otklonjeni. Budući da se radi o ogromnom broju podataka o zdravstvenom stanju gradjana  Srbije, čija zloupotreba bi mogla prouzrokovati izuzetno štetne posledice uključujući kompromitaciju celog zdravstvenog sistema u zemlji, poverenik je apelovao da Vlada, neodložno preduzme sve potrebne mere, u cilju sprečavanja posledica koje bi mogle biti doslovno katastrofalne", zaključio je Šabić.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.Posmatraci