AAA

POSMATRACI | 10.02.2017 14:45

Agencija naložila smenu direktora škole

Agencija za borbu protiv korupcije donela je konačno rešenje kojim se preporučuje smena direktora novopazarske Ekonomsko-trgovinske škole Seada Ljajića zbog sukoba interesa i kršenja Zakona o Agenciji za borbu protiv korpucije, preneo je danas Radio Sto plus.

U odluci agencije, koja je doneta u oktobru prošle godine, a danas objavljena na sajtu te institucije, konstatuje se da je Ljajić prekršio zakon jer je zaposlio decu člana Školskog odbora Ismihane Murtezić, Aldinu i Aldina.

Ljajić je novembra 2010, od ukupno tri kandidata koji su ispunjavali uslove, na neodredjeno vreme primio Aldinu Murtezić na mesto nastavnika Poslovne i službene korespondencije sa 30 odsto radnog vremena.

Takodje, on je u martu 2013. godine, od ukupno šest kandidata koji su ispunjavali uslove, na neodredjeno vreme primio Aldina Murtezića na mesto nastavnika Radnog prava sa 18 odsto radnog vremena.

Postupajući po službenoj dužnosti, agencija je utvrdila da je Ljajić prekršio Zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije jer je zapošljavanjem dece člana Školskog odbora javni interes podredio privatnom i javnu funkciju iskoristio za sticanje pogodnosti za povezano lice.

Agencija je odbacila njegove tvrdnje da se prilikom prijema u radni odnos Aldine i Aldina Murtezića "rukovodio najboljim interesom ustanove i učenika" i da je "verovao da time što su oni u krvnom srodstvu sa članom Školskog odbora ne ugrožava javni interes".

"Bez uticaja je navod imenovanog da je Ismihana Murtezić samo jedan od devet članova Školskog odbora koji odluke donosi većinom glasova, s obzirom da ona, kao član organa koji upravlja školom, učestvovanjem u radu tog organa može da utiče na to kakvu će odluku doneti", navodi se u odluci Agencije.

Zbog toga je Agencija donela preporuku za razrešenje Seada Ljajića sa mesta direktora Ekonomsko-trgovinske škole, a odluke o zapošljavanju Aldine i Aldina Murtezića proglasila ništavim.

Agencija za borbu protiv korupcije prošle godine je donela rešenje za smenu direktora Osnovne škole "Desanka Maksimović" u Novom Pazaru Munira Šabotića koji je bio u sukobu interesa jer je zaposlio sina Anisa na mesto administrativnog radnika. Šabotić se žalio na tu odluku, ali ju je agencija odbila i proglasila konačnom.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.Posmatraci