AAA

POSMATRACI | 21.02.2017 11:20 > 21.02 12:22

Država da preispita objavljivanje podataka gradjana na internetu

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić danas je ponovo ukazao da je potrebna bolja zaštita ličnih podatala, ali i da gradjani s više odgovornosti treba da se odnose prema sopstvenim podacima o ličnosti.

U saopštenju je poverenik naveo da mu se obraća veći broj gradjana ukazujući na obradu podataka o ličnosti na internet stranicama nekih preduzeća, privrednih subjekata koju, budući da se vrši bez njihovog pristanka ili izričitog zakonskog osnova, smatraju nedozvoljenom.

Šabić je naveo da se radi o pružanju mogućnosti pretrage podataka o fizičkim licima na osnovu kriterijuma ime i prezime ili JMBG, pri čemu se obradjuju brojni podaci o fizičkim licima, poput podataka o sporovima u kojima učestvuju, o imovini na nepokretnostima, o finansijskom lizingu, založnim pravima i razni drugi.

Poverenik je ukazao da odredbe člana 5. Zakona o zaštiti podataka o ličnosti uz ostalo predvidjaju da se odredbe ovog zakona ne primenjuju na obradu podataka "koji su dostupni svakom i objavljeni u javnim glasilima", kao ni na "podatke koje lice sposobno da se samo stara o svojim interesima objavi o sebi".

"Shodno navedenom, u slučajevima kada se usluge obrade podataka sastoje u omogućavanju pristupa bazi/bazama podataka koje se formiraju preuzimanjem odnosno ukrštanjem podataka iz više, javno dostupnih izvora (APR, NBS registar računa, Katastar, Portal sudova), nema načelne mogućnosti da se oglasi nezakonitim, niti se u odnosu na njih mogu primenjivati poverenikova ovlašćenja", navodi se u saopštenju.

Poverenik je još jednom apelovao da se na državnom nivou obezbedi odgovarajuća koordinacija i kritički odnos i preispitivanje stvarne opravdanosti i svrhe objavljivanja na internetu velikog broja podataka o ličnosti koja na osnovu raznih zakona uspostavljaju razni državni organi, a čijim ukrštanjem se omogućava obrada podataka koja je višestruko kompleksnija od obrada koje su svrha svake od pojedinih zbirki.

Šabić je skrenuo pažnju gradjanima da je u njihovom interesu da se s više odgovornosti odnose prema sopstvenim podacima o ličnosti koje često olako ostavljaju na internetu ili za čiju obradu, uključujući i pojavljivanje na internetu, olako daju pismeni pristanak raznim privrednim subjektima, klubovima potrošača.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.Posmatraci