AAA

POSMATRACI | 22.02.2017 12:20

Poverenik naredio Ministarstvu zdravlja da zaštiti podatke pacijenata

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti saopštio je danas da je naredio Ministarstvu zdravlja Srbije da odmah preduzme mere zaštite ličnih podataka pacijenata koje obradjuje u okviru Integrisanog zdravstvenog informacionog sistema (IZIS).

U saopštenju poverenika se navodi da Ministarstvu treba da najkasnije u roku od osam dana od dana prijema rešenja poverenika "preduzme organizacione, tehničke i kadrovske mere za zaštitu podataka o ličnosti koje obradjuje u okviru IZIS od zloupotreba, uništenja, gubitka, neovlašćenih promena ili pristupa".

Poverenik je prethodno u postupku nadzora utvrdio da je ministarstvo zaposlenima u ustanovama u kojima je uveden IZIS dodelio korisnička imena i lozinke za pristup IZIS koje lako mogu "probiti" neovlašćena lica, da te lozinke dostavlja putem elektronske pošte, da više lekara u istoj zdravstvenoj ustanovi koristi istu lozinku.

Dodaje se da je poverenik na sve to upozorio ministarstvo još u oktobru 2016. godine, a ono je dopisom od 1. decembra 2016. godine obavestilo poverenika da je primenilo sistem zaštite kojim su otklonjeni nedostaci.

Posle toga ovlašćena lica poverenika su u više navrata proveravala pristup podacima o ličnosti u okviru IZIS korišćenjem lozinki koje je Ministarstvo inicijalno dodelilo lekarima u istoj zdravstvenoj ustanovi i utvrdila da ministarstvo nije otklonilo propuste u zaštiti podataka o ličnosti.

"I samo na relativno skromnom, slučajnom uzorku zdravstvenih ustanova, potvrdjeno je da postoji mogućnost lakog, neovlašćenog preuzimanja velike količine ličnih podataka pacijenata, ne samo imena i prezimena i JMBG, već i dijagnoza, anamneza, terapija u svim mogućim slučajevima, uključujući i one koje važe za najdelikatnije (psihijatrijske, ginekološke, dermatološke)", piše u saopštenju.

Poverenik je naveo da je zabrinut i da ne razume da upozorenja koja je uputio i ministarstvu i vladi do sada nisu dovela do preduzimanja odgovarajućih mera i još jednom upozorava da postojeći propusti mogu dovesti do nesagledivih štetnih posledica po gradjane, pacijente.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.Posmatraci