AAA

POSMATRACI | 24.02.2017 14:55

Paunović: Savetima nacionalnih manjina 245 miliona dinara u 2017. godini

Direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović izjavila je danas da je Vlada Srbije izdvojila 245 miliona dinara za rad svih saveta nacionalnih manjina u 2017. godini.

Ona je uoči predstavljanja Drugog izveštaja o sprovodjenju akcionog plana za ostvarivanje prava nacionalnih manjina u Srbiji kazala da je "prvi put stvorena jasna slika" o dešavanjima u oblasti manjinskih prava.

"Drugi izveštaj obuhvata sve aktivnosti u trećem i četvrtom kvartalu 2016. godine, kakvi su rezultati ostvareni, gde se kasni. U tim kvartalima nalazimo se na 67 odsto realizovanih aktivnosti, a kasni se u delovima gde postoji medjusektorski rad", kazala je Paunović novinarima u Palati Srbija.

Po njenim rečima, u realizaciji tih aktivnosti učestvuje više od 70 institucija i organizacija.

"Najviše pomaka ostvareno je u oblasti obrazovanja, dok je Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave pokrenulo proceduru izmena zakona o slobodama i pravima pripadnika nacionalnih manjina", rekla je direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava.

Paunović je navela i da su aprilski izbori 2016. godine i formiranje nove Vlade Srbije usporili zakonodavne aktivnosti u oblasti manjinskih prava ali i da je te okolnosti nisu zaustavile.

"Zakonodavna aktivnost biće u centru pažnje u 2017. godini jer nas očekuje usvajanje zakona o slobodama i pravima pripadnika nacionalnih manjina i zakona o nacionalnim savetima nacionalnih manjina", kazala je Paunović.

Ona je dodala da je prvi izveštaj o sprovodjenju akcionog plana za ostvarivanje prava nacionalnih manjina u Srbiji preveden na 11 manjinskih jezika kao i da zainteresovani nisu komentarisali taj dokument.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.Posmatraci