AAA

POSMATRACI | 27.02.2017 11:15 > 27.02 11:22

RSF: Poljska danas možda ne bi imala uslove da pristupi EU

Čelnica Reportera bez granica za Evropu i Balkan Polin Ades-Mevel ocenila je da bi Evropska komisija trebalo da razmotri nametanje sankcija Poljskoj zbog neuskladjenosti sa evropskim vrednostima u pogledu vladavine zakona i slobode medija. 

"Želimo da istaknemo i da postoji mogućnost nametanja evropskih sankcija, čak iako su procedure po članu 7 Ugovora (o osnivanju EU) duge i zbunjujuće i zamršene. Prvi smo pitali Komisiju da ih primeni. Želimo da budemo smetnja ovoj vladi, da stalno podsećamo na pravila, čak i ako im to ne odgovara", rekla je Ades-Mevel za francuski list Uest-Frans (Ouest-France), partnera briselskog EurAktiva.

Ona je nakon sastanaka u Varšavi ovog meseca rekla da se Poljska priključila EU u skladu sa vrednostima Unije, ali da nije sigurna da bi ova zemlja i danas ispunila sve uslove za pristupanje, što je po njenim rečima pokazao i najnoviji razvoj situacije, kada je Poljska odbacila kritike Evropske komisije u pogledu vladavine prava, pre svega povodom reforme ustavnog suda i drugih izmena u pravosudju, kao i kontrole nad medijima. 

Ades-Mevel je istakla da se Reporteri bez granica pre svega bave medijima, i da su iz razgovora sa novinarima glavnih opozicionih listova dobili jasnu poruku da su mediji ne samo pod ekonomskim pritiskom, već im se ne omogućava da obavljaju poslove. 

"Ne mogu da pokrivaju neke dogadjaje u vezi sa vladom ili (vladajućom) Partijom prava i pravde. Imamo osećaj da se situacija umnogome pogoršala od septembra, kada smo se s njima sastali u Parizu. Njihovi uslovi za rad su zaista neodrživi", navela je ona. 

Od unije novinara bliske vladajućoj Partiji prava i pravde (PiS), Reporteri bez granica su dobili drugačije informacije, odnosno da je pritisaka bilo i u vreme prethodne vlade liberalne Gradjanske platforme, i da ima dosta opozicionih medija tako da bi novinari ako bi bili otpušteni lako našli drugi posao. 

"Nisu nas ubedili, ali je bilo važno da čujemo i drugu stranu priče. Medju poljskim novinarima je velika podela", navela je ona. 

Rekla je da su RSF zatražili i sastanke sa zvaničnicima, ali da je za razgovor bio raspoložen samo ombudsman, ali ne i čelnik Nacionalnog medijskog saveta i direktor javne televizijske stanice TVP. 

"To je sramota budući da smo došli da čujemo njihov stav. Do sada su vlasti uglavnom sa zadovoljstvom Evropskoj komisiji prenosile da je sve dobro i da je situacija pod kontrolom, ali mi nismo stekli takav utisak", navela je Ades-Mevel.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.Posmatraci