AAA

POSMATRACI | 06.03.2017 11:45 > 06.03 11:47

Novi Model zakona o zaštiti podataka ličnosti, javna rasprava do 15. aprila

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti pripremio je novi Model zakona o zaštiti podataka o ličnosti i otvorio javnu raspravu o tom predlogu.

U saopštenju poverenik je naveo da je novi Model zakona uskladjen sa aktuelnim standardima relevantnih evropskih dokumenata, a prvenstveno sa Opštom uredbom o zaštiti podataka o ličnosti.

Poverenik je podsetio da je potreba donošenja novog zakona prepoznata je još sredinom 2012, ali da rad za to formiran radne nije rezultirao bilo kakvim efektom, pa je u drugoj polovini 2014. pripremio i stavio Vladi na raspolaganje kompletan Model novog zakona.

"Vlada je u Akcionom planu za Poglavlje 23 utvrdila da će novi zakon biti donet do kraja 2015. godine i to na osnovu Modela koji je pripremio poverenik", navodi se u saopštenju i dodaje za zakon ipak nije donet.

U medjuvremenu, u EU je došlo do krupnih, kapitalnih promena, u oblasti zaštite podataka o ličnosti usvojena je Opšta uredba o zaštiti podataka o ličnosti, pa je poverenik sačinio novi tekst Modela zakona.

Poverenik je pozvao sve relevantne subjekte državnog i civilnog sektora i sve zainteresovane da uzmu učešće u javnoj raspravi.

"Jasno je da izborna atmosfera nije, u tom smislu stimulativna, ali koliko god izbori bili važni, zbog njih ne treba i ne sme da stane život. Nov Zakon o zaštiti podataka o ličnosti Srbiji je neophodan i dobro je da svi koji mogu daju svoj doprinos njegovom kvalitetu", piše u saopštenju.

Dodaje se da će poverenik analizirati sve predloge i komentare, informisati javnost i sva lica koja uzmu učešće u ovoj raspravi i nastojati da na osnovu komentara i sugestija unapredi tekst i posle toga dostaviće ga Vladi Srbije preko nadležnog ministarstva.

Javna rasprava traje do 15. aprila, a predlozi i sugestije mogu se dostaviti na e-mail adresu maja.velickovic@poverenik.rs.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.Posmatraci