AAA

POSMATRACI | 04.04.2017 12:20 > 04.04 12:34

Šabić: Neprihvatljivo da podaci o imovini Siniše Malog budu poverljivi

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti ocenio je danas da je akt Agencije za borbu protiv korupcije o postavljanju "specijalnih" uslova za uvid u podatke o imovini gradonačelnika Beograda Siniše Malog, "neprihvatljiv i pravno neodrživ".

Agencija za borbu protiv korupcije obavestila je ranije poverenika da se "može zaključiti" da odredjeni deo podataka iz dokumenta koji je proizišao iz predmeta kontrole imovine i prihoda gradonačelnika Siniše Malog predstavlja 'strogo poverljive' podatke, zbog čije zaštite je neophodno da im pristupi lično poverenik i to u prostorijama Agencije, uz prethodnu najavu.

Poverenik je u pismu upućenom Agenciji naveo da takav postupak predstavlja "izraz nepoznavanja ili ignorisanja niza relevantnih pravnih činjenica ili nečeg još goreg" ali i "presedan ne samo u višegodišnjem radu poverenika nego je generalno u suprotnosti sa standardima neophodne i nužne saradnje državnih organa".

"Neshvatljiv je uslov izražen rečenicom 'neophodno da istima pristupi lično poverenik i to u prostorijama Agencije, uz prethodnu najavu'. Opšte je, pa i Agenciji, poznato da u Službi poverenika radi veliki broj saradnika koji imaju sertifikat za pristup podacima klasifikovanim 'strogo poverljivo'. U takvoj situaciji, uslova da poverenik 'pristupi lično' je apsurdan", navodi se u pismu.

Poverenik je naveo i da bi Agenciji za borbu protiv korupcije "moralo biti poznato da je prema odredbi člana 25 Zakona o tajnosti podataka, organ javne vlasti dužan da opozove tajnost podataka, odnosno dokumenta, na osnovu rešenja poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti donetog po žalbi tražioca informacija".

"Posebno i nezaobilazno je pitanje da li su predmetna dokumenta, odnosno podaci, uopšte i klasifikovani kao 'strogo poverljivi' u skladu i na način propisan Zakonom o tajnosti podataka. Utoliko pre, što Agencija samo navodi da se to može 'zaključiti' ali ničim ne dokumentuje da su zaista i klasifikovani", stoji u pismu.

Dodaje se da je prema Zakonu o tajnosti podataka, stepen klasifikacije "strogo poverljivo" vezan za podatke čije bi odavanje dovelo do "teške štete po interese Srbije", a da je "teško i zamisliti kako bi odavanje podataka o prihodima i imovini bilo kog funkcionera, pa i gradonačelnika, moglo u takvoj 'dramatičnoj' meri ugroziti nacionalne interese".

Poverenik je upozorio Agenciju za borbu protiv korupcije da ga svojim postupanjem onemogućava u sprovodjenju zakonskih ovlašćenja što kako je naveo, predstavlja "zakonom predvidjen kažnjiv prekršaj" i pozvao je da bez odlaganja postupi po njegovom zahtevu za dostavljanje spisa.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.Posmatraci