AAA

POSMATRACI | 12.04.2017 13:25

Neophodna čvršća zakonska ograničenja funkcionerske kampanje

Transparetnost Srbija (TS) upozorila je danas na zabrinjavajući trend rasta zloupotrebe 'funkcionerske kampanje' i javnih resursa u izbornoj kampanji i ocenila da je nepohodno da Skupština Srbije što hitnije na tom polju postavi čvršća zakonska ograničenja.

"Monitoring 'funkcionerske kampanje' kao vida zloupotrebe javnih resursa, koji je TS sprovela pokazuje nastavak trenda da javni funkcioneri intenziviraju u izbornoj kampanji aktivnosti, obezbedjujući na taj način prisustvo u udarnim terminima i stranicama medija koje vredi više od bilo kojeg plaćenog oglasa", navodi TS koja je članica Transparensi Interešnal.
"Budući da je u Srbiji gotovo svaka godina izborna, postavljanje čvršćih zakonskih ograničenja za zloupotrebu javnih resursa i za vodjenje funkcionerske kampanje, kao i formiranje ili jačanje nezavisnosti tela koja bi mogla da suzbiju ovu pojavu treba da bude prioritet Narodne skupštine čim se završi aktuelni period autosuspenzije njenog rada", navodi TS i dodaje da su takvu "funkcionersku kampanju" koristili svi političari na vlasti od 1990. godine.

Transparentnost ocenjuje da je najsporniji dogadjaj ovogodišnje "funkcionerske kampanje" otvaranje atletskog stadiona u Novom Pazaru dogadjaj u organizaciji Vlade Srbije na koji su autobusima dovoženi gradjani iz drugih mesta, pri čemu su govori i izjave funkcionera, a ne dogadjaj, zauzeli udarne minute informativnih emisija.

Kako se dodaje u saopšetnju zabrinjavajuće je to što prema nalazima istraživanja koja je Transparentnost sprovodila od 2012. godine, takav oblik zloupotrebe javnih resursa i prilika za promociju ne jenjava.

Posete fabrikama, školama, otvaranje objekata, "presecanje vrpci" nisu neodložni poslovi državnih funkcionera, niti je reč o dogadjajima u kojima su visoki zvaničnici dužni da prisustvuju,  navodi se u saopštenju.

"Pre pet godina, tadašnji predsednik i premijer Boris Tadić i Mirko Cvetković, su imali 3,3, odnosno 2 promotivne aktivnosti po nedelji kampanje, nekoliko puta više nego u neizbornom periodu...  u izbornim procesima narednih godina aktuelni premijer i budući predsednik Vučić imao je 3,5 (2014), 4,5 (2016) i 5,5 (2017) takvih aktivnosti u svakoj nedelji kampanje", navodi Transparentnost Srbija.

Transparentnost navodi da je bitno da se naglasi da funkcionersku kampanju isto tako intenzivno vode i oni koja nisu kandidati na izborima, u čemu su 2017. bili najzapaženiji ministri Mladen Šarčević i Vanja Udovičić i dodaje da ta pojava, "osim što škodi javnim resursima, bitno povećava i neravnotežu u predstavljanju kandidata na izborima".

Prema navodima TS, ovogodišnja kampanja biće zapamćena i po tome što su se u javnosti pojavili snimci korišćenja resursa javnih preduzeća na stranačkim skupovima, ali i javna svedočenja o pritiscima da zaposleni u javnom sektoru prisustvuju stranačkim skupovima.

TS upozorava da su aktivnosti ministara i premijera ponovo vezivane sa stranačkim skupovima u istim gradovima i da su pojedini ministri za odlazak na mitinge koristili službena vozila iako nisu obuhvaćeni Uredbom o odredjivanju poslova bezbednosne zaštite.

"U vezi sa pravom ministara na korišćenje službenih vozila, postoji i sporno mišljenje Agencije za borbu protiv korupcije iz jula 2016. Pošto bi to mišljenje ministri mogli krivo tumačiti, Transparentnost Srbija je uputila dopis Agenciji sa predlogom da donese novo mišljenje i da obavesti i javnost i funkcionere o pravilima", navodi TS.

TS dodaje da ministri prema Uredbi Vlade, imaju pravo na korišćenje službenih vozila 24 sata dnevno, ali samo za službene potrebe a ne i za učešće u kampanji ili obavljanje drugih privatnih poslova, ali i da su od tog pravila izuzeti samo ministri spoljnjih i unutrašnjih poslova i odbrane, i oni kojima je bezbednost, prema proceni BIA, ugrožena.

"Sve drugo, po našem čvrstom uverenju, predstavlja zloupotrebu javnih resursa i kršenje pravila iz člana 29. Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije. Ta pravila bi inače trebalo dopuniti, za šta smo dali i konkretan predlog tokom izrade novog Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije", navodi TS.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.