AAA

POSMATRACI | 15.06.2017 13:45

Poverenica:Obrazovanje mladih ključno za prevenciju nasilja nad starijima

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković ocenila je danas da ključni segment prevencije nasilja nad starijim osobama treba da bude obrazovni sistem u kome će se mladje generacije odgajati u duhu medjugeneracijske solidarnosti i tolerancije.

Poverenica je u saopštenju povodom 15. juna, Medjunarodnog dana borbe protiv nasilja nad starijim osobama, navela da je ta vrsta nasilja prisutna u našem društvu ali i da najčešće ostaje sakrivena u okviru porodice.

"Godine ne smeju da budu prepreka za dostojanstven i bezbedan život. Da bi se stariji zaštitili od zlostavljanja i nasilja, veoma je važna stalna edukacija zaposlenih u sistemu socijalne i zdravstvene zaštite, policije, pravosudnog sistema", navela je poverenica.

Ona je dodala da značajnu ulogu u sprečavanju nasilja nad starijima ima civilni sektor koji po njenim rečima, posebnu pažnju treba da posveti aktivnostima za smanjenje socijalne isključenosti i izolacije starijih osoba, kao faktorima rizika od nasilja.

Po rezultatima nedavnog istraživanja institucije poverenika, skoro polovina ispitanih koji imaju 85 ili više godina, suočena je sa otežanim pristupom zdravstvenim ustanovama a skoro trećina starijih od 75 godina suočava se sa barijerama prilikom kretanja ulicom, korišćenja javnog prevoza ili javnih površina.

Dan borbe protiv nasilja nad starijima prvi put je u svetu obeležen 15. juna 2006, a inicijator njegovog obeležavanja bila je Medjunarodna mreža za prevenciju nasilja nad starijima (INPEA).

U Srbiji je prvi put ovaj datum obeležen 15. juna 2007. na inicijativu Crvenog krsta Srbije i mreže "HumanaS" i od tada se svake godine obeležava u saradnji javnog i civilnog sektora.

UN su 19. decembra 2011. zvanično prepoznale zlostavljanje starijih kao javno-zdravstveni i socijalni problem a 15. juni kao Dan borbe protiv nasilja nad starima je uvršten u kalendar UN.

KOMENTARI

Broj komentara : 1

Cica15/06/2017 14:15

Bilo bi zanimljivo da novinari I novinarke ponekad posatve pitanje izlagačima I izlagačicama koliko imaju zaposlenih u svojoj instituciji, konkretno sada starijih osdoba, preko 50 godina života..To bi mi kao čitateqki bio znak da uvek znaju o čemu pričaju, ovako sve je samo naklapanje..

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.Posmatraci