AAA

POSMATRACI | 22.06.2017 12:50 > 22.06 12:54

Poverenik: Samo 27 od 89 tužilaštava objavilo informatore o svom radu

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić uputio je pismo republičkom javnom tužiocu Srbije u kojem je ukazao na "veoma zabrinjavajuće" rezultate analize izvršavanja zakonske obaveze javnih tužilaštava da pripremaju i objavljuju informatore o svom radu.

Po saopštenju poverenika, od 89 tužilaštava, "samo je 27, makar formalno, izvršilo tu obavezu". 

Ocenjujući da neobjavljivanje informatora "otežava ostvarivanje, zakonom utvrdjenih prava gradjana i javnosti", poverenik je u pismu zatražio da republički tužilac "bez odlaganja preduzme mere koje su nužne da bi se izvršavanje te zakonske obaveze dovelo u okvire koji bi se mogli smatrati bar minimalno prihvatljivim".
"Poverenik je analizom izvršavanja obaveze izrade i objavljivanja Informatora o radu obuhvatio ukupno 89 javnih tužilaštva, a do 20. juna uputio je 62 upozorenja tim institucijama, a do kraja meseca će upozorenja biti upućena i svim ostalim", navodi se u pismu. 

Poverenik je ocenio da su objavljeni informatori "po pravilu neažurni i da nijedan ne sadrži sva obavezna poglavlja izradjena na propisani način".

"Posebnu pažnju izvesno zaslužuje činjenica da čak 70 tužilaštava uopšte ne poseduje sopstvenu veb-prezentaciju. To nije smetnja za izvršavanje obaveze objavljivanja informatora, ali je, sa stanovišta vremena u kojem živimo, uz svo uvažavanje materijalnih, logističkih i sličnih problema, neshvatljivo i krajnje zabrinjavajuće", ocenio je poverenik.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.Posmatraci