AAA

POSMATRACI | 14.10.2017 08:50

Ombudsman: Razmišljamo o uvodjenju nekih sankcija u izmenama zakona o ombudsmanu

Zaštitnik gradjana Zoran Pašalić izjavio je danas da postojeći mehanizmi ne pružaju mnogo mogućnosti zaštitniku gradjana i da se zato u radu na izmenama zakona o toj instituciji razmišlja o uvodjenju odredjenih sankcija i neke vrste besplatne pravne pomoći za gradjane.

Gostujući na Radio-televiziji Srbije, ombudsman je kazao da postojeće nadležnosti ombudsmana nisu takve da bi njegove preporuke morale biti prihvaćene po svaku cenu.

"Da je ombudman tigar od papira, konstatovali su evropski parlamentarci, i to je primenjivo na sve ombudsmane u svetu. Sve zavisi od autoriteta. Potrebno je razmišljati o uvodjenju nekih sankcija u izmenama zakona na kojima već radimo i koje bi trebalo da budu gotove do polovine decembra", kazao je Pašalić.

Po njegovim rečima, najvažnije je pomoći konkretnoj osobi i rešiti konkretan problem.

"Srbiji nedostaje zakon o besplatnoj pravnoj pomoći zbog čega se u izmenama zakona o zaštitniku gradjana razmišlja i o uvodjenju neke vrste besplatne pravne pomoći koja bi omogućila gradjanima da dobiju savete u Kancelariji ombudsmana pre nego što pokrenu neki postupak.

Pašalić je naveo i da se gradjani najčešće žale na rad sudova, nekih delova izvršne vlasti, lokalnih samouprava, i to najviše u oblasti finansija i ekonomskih problema.

"Nekih 50 odsto gradjana koji donose pritužbe, žale se na sudove. Gradjani se najčešće žale ombudsmanu kada sve institucije koje su mogle ili trebale da reše neki problem, to nisu uradile", rekao je Pašalić.

On je dodao da se zbog velikog broja gradjana koji žele da iznesu svoje pritužbe ombudsmanu, razmišlja i o uvodjenju trećeg termina u mesecu za prijem gradjana.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.