AAA

SCENA | 24.08.2020 14:00 > 24.08 14:00

Korać: Nova otkrića u Viminacijumu


Arheološki tim koji radi na otkopavanju ostataka rimskog antičkog grada Viminacijuma u jednom od novootkrivenih grbova peronašao je tanak srebrni lim na kome je ispisan tekst na starogčkom.

Srebrni lim je kovan do debljine desetog dela milimetra, sedmostruko savijen na 0,5 centimetara. Tekst je ispisan starogračkim alfabetom u devet redova u kombinaciji slova i simbola, kaže vodja arheološkog tima, direktor Arheološkog instituta dr Miomir Korać.
"Postojanje ovakvih pločica poznato je još od vremena stare Grčke (V-IV v pne), i zadržale su se u upotrebi tokom celog perioda rimskog carstva, sve do IV veka nove ere...Reč je o mediju putem kojeg su se odredjene osobe obraćale natprirodnim silama ili radije božanstvima ili demonima sa različitim molbama. Najčešće su u pitanju različite kletve ili vradžbine vezivanja kakve su na primer i ljubavne čini", dodao je on.

Pločice-lamele su gusto ispisane simbolima urezanim oštrim predmetom, a tek predstoji mukotrpan rad na isčitavanju i interpretiranju njihovog značenja. Arheolozi smatraju da bi mogle da budu povezane i sa hrišćanstvom, ali će se to sa sigurnošću znati tek nakon detaljnog proučavanja teksta.

"Praksa je bila da se napiše tekst na grčkom ili latinskom koji objašnjava šta se traži od onostranih sila, uz eventualno dodat tekst načinjen od reči poznatih kao "voces mysticae", što je bio jezik razumljiv demonima. Na kraju, dodavani su simboli nazivani "charakteres", koji su pozivali različite sile. Veruje se da se radi o prastarim astrološkim znacima, od kojih svaki predstavlja odredjenu planetarnu ili kosmičku silu, dok kod hrišćana označavaju andjele i druge natprirodne sile. Srebrni lim iz pomenutog groba je unikatan upravo iz razloga što je u potpunosti ispisan isključivo ovim simbolima", objašnjava Korać.

Svitak sa zapisom otkriven je u sarkofagu trogodišnjeg deteta. To je jedan od tri groba otkrivena u proteklih nekoliko nedelja u kome su pokojnici sahranjeni u olovnim sanducima.

Srebrni lim bio je smešten ispod glave deteta. Reč je o takozvanoj "profilaktičkoj lameli". Slične lamele su već otkrivene na južnoj viminacijumskoj nekropoli 2016. godine i objavljene u uglednim svetskim časospisima.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.