AAA

KULTURA | 31.01.2019 19:55 > 31.01 19:55

Karikature Petričića i Koraksića na Filozofskom fakultetu u Beogradu


Izložba karikatura Predraga Koraksića Koraksa i Dušana Petričića pod nazivom "Gledaj, misli i govori slobodno", o aktuelnoj politčkoj sceni u Srbiji, otvorena je večeras na beogradskom Filozofskom fakultetu.

Profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu Miodrag Zec rekao je na otvaranju izložbe da je u srpskom društvu prisutan veliki "sindrom podanika i enklava gradjanske svesti", ali i osoba koje iz jedne vlasti prelaze u drugu i svakoj vlasti dobro služe.

"U ćutanju je sigurnost i mali je broj onih koji se odvaže da nešto kažu", rekao je Zec i dodao da je Koraksića i Petričića "Bog obdario talentom da vide, rukom da nacrtaju i savešću i hrabrošću da to izlože" publici.

On je dodao da "našim vlastodršcima nije jasno da društvo u kojem se zabranjuje karikatura postaje karikaturalno".

Zec je povodom izjave ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladena Šarčevića da medju potpisnicima podrške gradjanskim protestima u Srbiji nema bitnih imena, rekao večeras da je on jedan od tih "nedostojnih", ali da je ipak "nešto čitao" i da je, kako je dodao, prirodno stanje društva da ima vlast i opoziciju.

Reditelj Goran Marković rekao je da su Koraksić i Petričić najtiše i najneupadljivije vodje, i da crtežima izmamljuju osmeh koji oslobadja od strepnje iako na papir stavljaju čitav pakao koji nas okružuje.

"Oni sebi to mogu da priušte jer se ne plaše ničega", rekao je Marković.

Koraksić se publici obratio rečima "hvala na prijateljstvu, zamolio me patrijarh da vam to kažem", i dodao da je sve gde se okrene karikatura.

"Jedna od dilema je kako crtati ove ludake i da li je njima potrebna pomoć. Pošto je mnogo strašnije kakvu oni štetu prave, rešio sam da nastojim da radim i da nemam nikakvih obzira ni prema kome, pa ni prema njihovoj bolesti", kazao je Koraksić.

Krajem prošle godine, izložba Koraksovih i Petričićevih karikatura uklonjena je posle manje od 24 časa iz lazarevačke biblioteke "Dimitrije Tucović".

Organizator te izložbe Udruženje Novi optimizam optužilo je lokalnu vlast u Lazarevcu koju vodi Srpska napredna stranka, da je zabranila postavku karikatura kojima se kritikuje vlast u Srbiji.

Izložbu Petričićevih i Koraksićevih karikatura na Filozofskom fakultetu organizovala je ta ustanova u saradnji s Udruženjem Novi optimizam i trajaće do 8. februara.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.