AAA

KULTURA | 10.02.2019 17:20 > 10.02 17:20

Ciklus Radjanje od sutra u Likovnom salonu Kulturnog centra u Novom Sadu


Izložba radova Ljubiše Djurića "Radjanje" biće otvorena sutra u 19.00 u Likovnom salonu Kulturnog centra u Novom Sadu, a umetnik će predstaviti izbor dela iz ciklusa o nastajanju života, umetnosti i slike, kroz prizmu crno-belog kontrasta.

Istoričar umetnosti Radoš Gačić rekao je u najavi izložbe da je umetnik ostvario kroz ciklus "Radjanje" poseban lični estetski zanos i eksperiment, jednostavan, jedinstven i gotovo savršen.

"Dva ključna elementa radjanja žena i jaje, pomoću dva osnovna crtačka i slikarska elementa crnog i belog, postaju estetske celine u ciklusu slika, objekata, kolaža, asamblaža. Od minimalizovanog formata do ogromnih slikanih površina kolorisanih u boje zvuka, radosti i lepote radjanja", rekao je Gačić.

Prema njegovim rečima, Djurićev umetnički opus "Radjanje" u kontrastu crno-belo je samo jedan od ciklusa stvaranja u dugogodišnjoj karijeri umetnika istančanog senzibiliteta okrenutog isključivo konceptu umetničkog dela i njegovoj simboličkoj celini i suštini.

"Taj krajnje uprošćeni svet umetničkog dela, sveden na tako malo elemenata, prikazuje visokoprofesionalan, besprekorno čist, krajnje jednostavan a skoro potpuno dorečen stav i odnos umetnika prema odredjenoj ideji i životnom promišljanju. Кrajnje simbolički i značenjski elegantno rešeni problemski postulati slike, i slikarsko dostignuće u duhu modernizma, zaokružuju jednostavnu estetsku celinu", dodaje se u najavi izložbe.

Akademski slikar Ljubiša Djurić živi i radi na relacji Beograd Pariz i član je Udruženja likovnih umetnika Srbije i udruženja francuskih umetnika "La maison des artistes" iz Pariza, a izlagao je u Srbiji, Francuskoj, Crnoj Gori i Rumuniji.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.