AAA

KULTURA | 07.06.2019 19:45 > 07.06 20:40

Zavičajni muzej u Paraćinu učesnik projekta Evropske unije KRAFTER (VIDEO)

  • Foto: Jelena Lukić
  • Foto: Jelena Lukić

Zavičajni muzej u Paraćinu jedina je ustanova kulture iz Srbije koja, pored sličnih institucija iz Nemačke, Mađarske i Španije, učestvuje u evropskom projektu ,"Zanatska Evropa u bronzanom dobu i danas (CRAFTER)“.

Direktor Zavičajnog muzeja u Paraćinu Branislav Stojanović je rekao da će u ove četiri zemlje u septembru biti organizovane izložbe gde će biti predstavljene replike posuda iz bronzanog doba.

"Svaka zemlja će predstaviti svoju bronzanodopsku kulturu, a mi učestvujemo sa Vatinskom kulturom. Na osnovu iskopanih posuda iz bronzanog doba, umetnici će raditi replike koje će biti predstavljene na zajedničkoj izložbi", rekao je Stojanović.

U okviru projekta je urađen i dokumentarni film o pravljenju tih posuda. Projekat je počeo sredinom 2018. godine, koja je bila godina evropskog kulturnog nasleđa, a trajaće godinu i po dana.

"Cilj ovog projekta je promovisanje lokalnih umetnika koji će svoj rad moći da predstave širom Evrope, a pored toga, cilj je da se kroz lokalne različitosti, pokaže sličnost evropske bronzanodopske kulture", kazao je Stojanović.

Gost Zavičajnog muzeja u Paraćinu danas je bio i Roberto Riš (Roberto Risch), profesor na Autonomnom univerzitetu u Barseloni i rukovodilac projekta KRAFTER (CRAFTER) koji je rekao da ovaj projekat Kreativne Evrope povezuje umetnike, nauku i muzeje.

U projektu učestvuje i viši kustos arheolog Zavičajnog muzeja iz Paraćina Vesna Vučković koja je kazala da Paraćin ima više od 100 arheoloških lokaliteta iz različitih perioda a neki od njih su iz bronzanog doba.
KOMPLETAN VIDEO MATERIJAL MOŽETE PREUZETI OVDEProdukcija je deo projekta podrške javnom informisanju koji sufinansira Opština Paraćin. Izneti stavovi ne predstavljaju nužno zvaničan stav Opštine.


BETA TV

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.