AAA

KULTURA | 01.09.2020 21:35 > 01.09 21:35

Otvorena izložba fotografija 'Britanci i Drugi svetski rat u Jugoslaviji'(VIDEO)


Izložba fotografija "Britanci i Drugi svetski rat u Jugoslaviji" otvorena je danas u Maloj galeriji Doma Vojske u Beogradu povodom 75 godina od završetka Drugog svetskog rata, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Izložbu su u saradnji sa Institutom za strategijska istraživanja Univerziteta odbrane i Upravom za tradiciju, standard i veterane Ministarstva odbrane, organizovali Medija centar "Odbrana" i Ambasada Velike Britanije u Beogradu, navodi se u saopštenju.
Svečanosti su prisustvovali državni sekretar u Ministarstvu odbrane Aleksandar Živković, ambasadorka Ujedinjenog Kraljevstva Šan Maklaud, autor izložbe izaslanik odbrane Ujedinjenog Kraljevstva pukovnik Nik Ilić, predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, direktor Arhiva Jugoslavije Milan Terzić i ljubitelji istorije i fotografije.

Državni sekretar Aleksandar Živković je, otvarajući izložbu, istakao da srpski narod pamti doprinos svojih saveznika u zajedničkoj borbi protiv nemačkog okupatora na ovim prostorima.

"Izložba koju danas priredjujemo donosi svedočanstva o vremenu u kome su narodi na ovim prostorima, zajedno sa saveznicima, medju kojima je, baš kao i u Prvom svetskom ratu, bila i Velika Britanija, vodili borbu za slobodu. Izložba 'Britanci i Drugi svetski rat u Jugoslaviji', kroz postavku koju čini osam celina, donosi vredno svedočenje posvećeno žrtvama srpskog naroda, ali i pripadnicima britanskih jedinica kao i svima koji su podržavali borbu jugoslovenskih naroda do konačne pobede nad fašizmom", kazao je on.

Ambasadorka Velike Britanije Šan Maklaud kazala je da nastoji da izgradi još kvalitetnije i produktivnije bilateralne odnose dve zemlje, "okrenute budućnosti na osnovama medjusobnog razumevanja, poštovanja i prijateljstva, stečenog i kroz saradnju u oba svetska rata".

"Izložba koju danas otvaramo 'Britanci i Drugi svetski rat u Jugoslaviji', predstavlja važan doprinos tom cilju", istakla je Maklaud.

Autor izložbe posvećene žrtvama srpskog naroda, pripadnicima britanskih jedinica za specijalne operacije (SOE) i svima koji su, tokom rata, pružali podršku jugoslovenskim narodima u borbi za oslobodjenje otadžbine, izaslanik odbrane Velike Britanije pukovnik Nik Ilić istakao je da je srpski narod prvi u Evropi ustao protiv zajedničkog neprijatelja i za to platio ogromnu cenu, veću nego američki, francuski i britanski narodi zajedno.

Izložba "Britanci i Drugi svetski rat u Jugoslaviji" otvorena je u Maloj galeriji Doma Vojske Srbije do 17. septembra od 11 do 19 časova.


BETA TV

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.