AAA

KULTURA | 21.09.2021 21:50 > 22.09 07:32

Otvorena izložba inspirisana godišnjicom prve konferencije Pokreta nesvrstanih u Beogradu


Izložba "Prometeji novog veka" inspirisana 60. godišnjicom prve konferencije Pokreta nesvrstanih koja je održana u Beogradu, otvorena je večeras u Muzeju Jugoslavije u Beogradu.

Postavka je za posetioce otvorena od sutra do 14. novembra.

U fokusu izložbe su odnosi Jugoslavije i Indije u oblasti umetnosti i kulture, kao i radovi Petra Lubarde, jednog od najznačajnijih jugoslovenskih slikara koji je imao važnu ulogu u predstavljanju Jugoslavije Nesvrstanima.

Ministarka kulture i informisanja Maja Gojković je izjavila da je Lubardina slika "Prometeji novog veka" ("Industrijalizacija") simbol osnovačke skupštine Pokreta.

Dodala je i da je Lubardin odlazak u Indiju označio novu fazu u njegovom stvaralaštvu.

"Lubardina dela i fotografije koje se nalaze pred vama na izložbi govore o tome koliko je za kulturu bitno upoznavanje sa drugačijim, davanje i primanje uticaja i prožimanje različitosti", istakla je ministarka i dodala da je Pokret polazio od principa samostalnosti, ravnopravnosti i solidarnosti što su "vrednosti koje Ministarstvo i danas snažno afirmiše".

Direktorka Muzeja Jugoslavije Neda Knežević je izjavila da je izložba prilika za podsećanje na početke politike nesvrstavanja.

"Bogati fondovi Muzeja Jugoslavije bili bi siromašniji i manji da Tito nije bio predvodnik Pokreta i u tom svojstvu se susreo sa više od 50 državnika vanblokovskih zemalja. Foto arhiv, koji je zlatni rudnik našeg Muzeja, pruža pregled tridesetogodišnjeg aktivnog učešća Jugoslavije u najznačajnijim svetskim političkim dogadjajima", navela je ona.

Jedan od segmenata izložbe odnosiće se na posetu Josipa Broza Tita Indiji od 1955. do1956. godine, koja se smatra prelomnim dogadjajem za definisanje spoljnopolitičke strategije Jugoslavije upravo u pravcu nesvrstavanja.

Publika će na izložbi moći da vidi Lubradine slike iz kolekcije Muzeja Jugoslavije, "Budjenje Afrike" (1956-1959) i "Prometej" (1967), dok će slike "Čovek i zveri" (1964) i "Bik i oblak" (1963) biti prikazane zahvaljujući saradnji sa Kućom legata.

Autorke izložbe su kustoskinje Muzeja Jugoslavije Ana Panić i Jovana Nedeljković.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.