AAA

KULTURA | 15.10.2021 12:30 > 15.10 12:36

Izložba odeće od gljiva (FOTO/VIDEO)


Tradicionalna izložba „U carstvu gljiva“ održana je i ove godine u Botaničkoj bašti u Beogradu, a poseban kuriozitet ove godine bila je izložba odeće od gljiva.


Posetioci su imali prilike da vide gljive prikupljene sa lokaliteta iz okoline Beograda, ali i širom Srbije, da čuju dva interesantna predavanja o tome šta su gljive a šta pečurke, gde se sve gljive koriste i da im se na potpuno drugačiji način približi svet gljiva.
Poseban kuriozitet ovogodišnje izložbe jeste prikaz odevnih predmeta od gljiva modne kreatorke Dragane Stanković.

"Moj rad je nastao kao deo završnog rada na Beogradskoj politehnici, smer modni dizajn predmeta od kože, gde sam za potrebe rada tragala za zamenom za kožu jer smatram da je koža kao sirovina neodrživa i dobija se na nehuman način", rekla je kreatorka.

Umetnica se zainteresovala za izradu odeće od gljiva nakon što je saznala za slične projekte u inostranstvu.

"Za izradu mojih radova sam koristila gljivu kombuhu. Ona se inače gaji u kućnim uslovima lako i ljudi često, posebno na istoku, koriste njenu tečnost jer ima lekovita i hranljiva svojstva", istakla je.

Dragana objašnjava da je potreban poseban proces gajenja i štavljenja za izradu odevnih predmeta od kombuhe.

"Obzirom da proces ne može da se kontroliše, ja sam to radila leti kad je toplije jer njoj toplota prija da bi rasla brže, tako da je par meseci neophodno da bi se uzgojila dovoljna količina gljiva, osušila prirodnim putem i onda obradjivala u neki od odevnih predmeta".

Iako je ova godina bila jedna od sušnijih u poslednjoj deceniji, na izložbi je predstavljeno više od sto vrsta samoniklih gljiva.

Prilog Kineske medijske grupe (CMG)

   //

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.