AAA

KULTURA | 24.11.2021 11:00 > 24.11 11:16

Multimedijalnom izložbom obeležena stogodišnjica prvog broja avangardnog časopisa Zenit (FOTO/VIDEO)


Povodom sto godina od izlaska prvog broja avangardnog časopisa Zenit, po kojem je bio prepoznat jedinstven jugoslovenski umetnički pokret zenitizam, otvorena je multimedijalna izložba „O varvarima, genijima i nadljudima“ u Društvenom centru Krov.


Na izložbi su radovi učenika Škole za dizajn u Beogradu koji su sa profesorima izučavali avangardu na ovim prostorima, kaže jedna od profesorki Marija Popović.
"Mi smo pokrenuli ovu inicijativu da obeležimo nizom dogadjaja stogodišnjicu od izlaska časopisa Zenit i ja sam radila sa učenicima. Ovo je druga izložba, prva je bila u maju. Pošto smo istraživačka grupa, mi nismo eksperti za zenitizam, zajedno smo istraživali sa učenicima. Oni su izabrali tekstove iz časopisa Zenit i na osnovu tih tekstova večeras ćemo videti animirane filmove tj. kratke animacije koje su učenici uradili, stripove, a videćemo i film Aleksandre Ristić koji se tiče pripreme i otvaranja prethodne izložbe koja je bila u Ostavinskoj galeriji."

Učenica Andrea Mitrović je izložila radove vezane za roman Seobe Miloša Crnjanskog i za izjavu idejnog tvorca zenitizma i urednika Zenita Ljubomira Micića da je Evropa kao naduvena žaba koja je preplavila svet nacionalnim prisustvom.

"Priča prevazilazi socijalne poglede, kako stavovi, filozofija, pogled na slobodu mogu da se prenesu u naš vek, naše razdoblje zato što je to ono što je prava vrednost, a ne nacije, ne stvari koje nas ograničavaju. To može da se shvati čak i kao neki panslavenski duh koji je ujedinio stvaraoce koji su bili strogo cenzurisani jer su kritikovali tadašnji establišment", rekla je Mitrović.

Specijalni gost na dogadjaju je bio Goran Lakićević, urednik izdavačke kuće "Besna kobila" koja je objavila strip Slobodan pad Vladimira Veljaševića, što je jedina biografija Ljubomira Micića u stripu.

"Ovde smo se okupili da pogledamo radove učenika Škole za dizajn u Beogradu koji su na temu samog zenitizma i Ljubomira Micića donekle inspirisani i radom ove knjige koju smo objavili pre tri godine", rekao je Lakićević.

Učenici Škole za dizajn sa profesorima nastavljaju da rade i za narednu godinu najavljuju projekat o dadaizmu, jednom od prvih modernih globalnih umetničkih pokreta 20. veka.

Prilog Kineske medijske grupe (CMG)

   //

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.