AAA

KULTURA | 08.12.2021 13:00 > 08.12 13:04

Srednjevekovno hladno oružje izloženo u niškoj Sinagogi (FOTO/VIDEO)


Buzdovani, sekire, topuzi i mačevi, samo su deo srednjevekovnog oružja koje zainteresovani mogu da pogledaju na izložbi u Galeriji Sinagoga u Nišu.


Kustos arheolog Narodnog muzeja Niš Slobodan Mitić kazao je da postavka ima sedamdesetak primeraka oružja, kako ofanzivnog, tako i defanzivnog.
Izložba zavređuje pažnju jer takvih postavki sa isključivo srednjevekovnom tematikom u tom gradu sigurno nije bilo poslednjih dvadesetak godina.

"Raznovrsnost je prisutna, s obzirom da su ovde predstavljeni mačevi, sekire, imate buzdovane, topuze, pancirnu košulju, grudni oklop, koplja. Imate i specifično oružje u smislu da je tu partizana, odnosno sponton, nešto što je karakteristično za zapadnoevropsko naoružanje. Imate bojnu kosu i tako dalje", rekao je Mitić.

Mitić kaze da izloženi predmeti potiču iz srednjevekovne zbirke Narodnog muzeja u Nišu, a da bi se prikazao svet srednjevekovnog viteštva pomogla je Viteška družina "Zmajeva griva" predstavljanjem replika oružja i predmeta koji su se nekada koristili u svakodnevnom životu.

"Najviše predmeta potiče sa teritorije Niša i njegove okoline, ali imamo i neke predmete koji potiču sa područja Svrljiga, Bele Palanke. Zanimljiva je turska sekira balta i oružje partizana koje je nađeno u ruševinama srednjevekovne crkve Sveti Nikola u Kuršumliji", dodao je.

Iizložbu prate i edukativno kreativne-radionice za decu koje se organizuju svakog utorka.

Teme radionica su srednjevekovno tkanje i vajarstvo, a realizuje ih muzejski edukator Ivana Gruden u saradnji sa Viteškom družinom "Zmajeva griva" .

Izložbu hladnog srednjevekovnog oružja podržalo je Ministarstvo kulture i informisanja i biće otvorena do februara 2022 godine.

Prilog Kineske medijske grupe (CMG)

   //

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.