AAA

KULTURA | 05.05.2022 12:00 > 05.05 12:11

Ilustracije kao način za približavanje nauke široj publici (FOTO/VIDEO)


Izložba "Iza objektivnosti: vizuelne metafore u nauci" približila je najširoj publici naučne teme uz pomoć kreativnog vizuelnog jezika domaćih najpoznatijih grafičkih ilustratora i dizajnera.


U galeriji Atrijum Biblioteke grada Beograda prikazano je više od 130 radova 28 grafičkih ilustratora, dizajnera i umetnika različitih generacija, koji su u proteklih sedam godina ilustrovali tekstove u naučnopopularnom časopisu "Elementi", rekao nam je na otvaranju autor koncepta izložbe i glavni urednik ovog časopisa Ivan Umeljić.
"Posetioci imaju priliku da vide radove umetnika iz različitih domena, od nepokolebljivih anderground umetnika do komercijalnih ilustratora, dizajnera, pa čak i onih koji se bave modnim dizajnom."

Naučnici u svom radu posežu za brojnim oblicima vizuelizacije, pa su slike nezaobilazni deo naučne argumentacije koji često imaju važnu ulogu u opravdavanju i opovrgavanju naučnih hipoteza.

"Centar je izložbu otvorio u saradnji sa Bibliotekom grada Beograda. Izložba je pripremana poslednjih nekoliko meseci", dodao je Umeljić.

Stotinu trideset ilustracija koje čine postavku izložbe rasporedjeno je u devet celina koje su naslovljene: „Poprišta evolucije“, „Gde počinje budućnost?“, „Kaleidoskop“, „Izračunavanje“, „Portreti“, „O izvesnosti i drugim demonima“, „Mašinsko doba“, „Unutrašnji toponimi“ i „Orbitiranje“.

Kako su istakli organizatori, cilj izložbe jeste da se na primeru vizuelizovanja naučnih sadržaja ukaže na kontinuitet izmedju nauke i umetnosti, kao i na to da se svaka vrsta vizuelizacije nauke oslanja na umetničku interpretaciju, bez obzira na to da li je reč o ilustracijama koje se tradicionalno klasifikuju kao striktno „naučne“ ili kao striktno „umetničke“.


Prilog Kineske medijske grupe (CMG)


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.