AAA

KULTURA | 02.08.2022 11:00 > 02.08 11:03

Otvorena izložba dela iz zbirki Muzeja nauke i tehnike (FOTO/VIDEO)


Galeriji 51 Muzeja nauke i tehnike otvorena je izložba "Vernisaž" na kojoj su predstavljeni eksponati koje pripadaju odsecima tri muzeja iz zbirke muzeja Arhitekture i graditeljstva, Srpskog lekarskog društva i muzeja Vodnog saobraćaja.


Muzejski savetnik i kustos zbirke Vodnog saobraćaja Gordana Karović rekla je da se prvi put umetnička dela izlažu na ovaj način, kroz jednu izložbu u muzeju.
"I to smo uradili na svoj način pa smo umetnička dela dopunili predmetima koji su vezani za ličnosti koje su predstavljene na portretima. Može se videti 30-tak dela iz naših kolekcija. Imamo arhitektonske crteže, dragocene crteže akvarele", rekla je Karović.

Kustos zbirke Srpskog lekarskog društva Jelena Jovanović Simić kaze da su dela zbirke prikupljana skoro potpuno putem poklona. Jedna slika je samo otkupljena, slika poznatog srpskog ratnog slikara Mihaila Milovanovića.

"Sve druge slike od kojih je najveći broj portreta izradjenih u tehnici ulje na platnu, takodje i portretskih bisti izradjenih u gipsu ili u bronzi su pokloni. Tu bih istakla portret doktora Laze Lazarevića, koji je poznat kao književnik, za koji mislimo iako još uvek nemamo dokaza, a ova izložba bila i dobar povod za istraživanje istorije nastanka ovih umetničkih dela, da je taj portret izradila njegova ćerka Andjelija Lazarević".

U okviru pratećeg programa izložbe koja je otvorena od 5. jula do 5. septembra posetioci će moći da vide tehnologiju i zanat akademskog slikarstva i prate proces nastajanja portreta prema fotografiji, kako se to radilo u drugoj polovini 19. i početkom 20. veka kroz umetnička dela slikarke Sanje Majstorović.

"Moći će da vide način na koji se gradi slika kroz crtež, podslik i finalni sloj laka koji će simbolično obeležiti kraj izložbe Vernisaž", rekla je Majstorović.

Neuobičajena izložba je interesantna i sa fenomenološkog aspekta posmatranja srpskog društva na prevoju vekova i njegovog odnosa prema umetnosti, ali i darovanju.


Prilog Kineske medijske grupe (CMG)


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.