AAA

KULTURA | 15.11.2022 10:35 > 15.11 10:36

Predstavljena nedavno pronađena fotografske zaostavštine doktora Aleksandra Kostića (FOTO/VIDEO)


Izložba „Tajne iz zaboravljene arhive“ predstavlja široj javnosti deo do sada nepoznate zaostavštine intelektualnog gorostasa 20. veka profesora dr Aleksandra Dj. Kostića, čije ime danas nosi Institut za histologiju i embriologiju Medicinskog fakulteta u Beogradu.

Autor izložbe koja je otvorena u Galeriji nauke i tehnike Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU), je dr Nela Puškaš, profesorka na Institutu za histologiju i embriologiju.
Dr Puškaš objašnjava da je priča o „Tajnama iz zaboravljene arhive“ počela pre nekoliko godina kada su zaposleni na Institutu potpuno slučajno, sredjujući podrumske prostorije, naišli na orman u kojem je bilo gotovo 2.000 fotografskih staklenih ploča.

"Te ploče datiraju iz perioda od pre 100 godina, iz 20-ih i 30-ih godina prošlog veka, a zatim je taj istraživački rad proširen i na police naše biblioteke tako da smo u biblioteci našli još nekoliko hiljada, takodje, fotografskih staklenih ploča na kojima su bile zabeležene sada više ne u tolikoj meri histološki preparati, već je tu bilo i medicinskih fotografija, znači snimaka pacijenata, snimaka starog Beograda, zgrade Medicinskog fakulteta", rekla je Puškaš.

Na fotografijama se može videti i proces izgradnje Instituta za histologiju i embriologiju, izgled samog Instituta u medjuratnom periodu, kao i saradnja profesora Kostića sa brojnim drugim institucijama.

"Na Institutu za histologiju je 1924. godine napravljena i prva fotografska laboratorija i profesor Kostić je bio pionir medicinske fotografije i filma na našim prostorima. Recimo u Vestminsterskoj bolnici takav centar je izgradjen tek 1946. godine. Znači, zaista pionirska organizacija na ovim prostorima, odnosno laboratorija koja je radila i snimala ne samo za potrebe Instituta za histologiju već je razvijala i saradnju sa mnogim institucijama u okviru i van Univerziteta u Beogradu", istakla je Puškaš.

Ovaj ekskluzivan fotografski materijal koji se do 26. novembra može videti na izložbi, digitalizovan je u Audiovizuelnom arhivu i centru za digitalizaciju SANU.

Prilog Kineske Medijske Grupe (CMG).


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*



otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.