AAA

KULTURA | 30.11.2022 12:50 > 30.11 12:51

Izložba Luke Marjanovića (FOTO/VIDEO)


Izložba Luke Marjanovića "Reality: Undressed", koja je 21. novembra otvorena u Gradskoj galeriji Kulturnog centra Grad, predstavlja radove koji su kritička reakcija mladog umetnika na realnost u sopstvenom okruženju, ali i u savremenom svetu uopšte, u kojem vlada neukus na svim nivoima.

Crtežom, formom i ekspresijom, ali i samom temom, Luka Marjanović ukazuje na veliku borbu pojedinca da se, kako navodi, izbori sa današnjim sistemom vrednosti.
"Jedan deo radova je nastao dok sam još završavao Akademiju. To su radovi manjeg formata koji imaju sličnu tematiku, a to je borba pojedinca da se suprotstavi vremenu u kojem je sve instant, sve je na bazi ponude i potražnje, ne samo umetnost nego generalno savremeni život", rekao je Marjanović.

Istoričarka umetnosti Biljana Tomić ističe u tekstu u katalogu izložbe da se interesovanja Luke Marjanovića kreću između eha istorijskog i savremenog vremena, doba velikih avangardi i potrošačke pop kulture do provokativnih zbivanja neposredne savremenosti.

"Generalno, to je takoreći cinično kritičko mišljenje, moje, naravno, i nedvosmisleno ismejava sve što je popularizovano danas i sve što je aktuelno", objasnio je Marjanović.

Luka Marjanović interpretira figuru tela ili portreta kao objekte specifične konstruktivne geometrije krugova, uglova, pravih linija i njihove repeticije. U ovom slučaju, elektronski geometrijski jezik služi kao instrument da se dobije perfekcija crteža i kompleksnost ekspresije osmišljenih narativa, navodi istoričarka umetnosti.

Izložba "Reality: Undressed" otvorena je do 3. decembra u Gradskoj galeriji KC Grad.

Prilog Kineske Medijske Grupe (CMG).


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.