AAA

KULTURA | 10.03.2017 21:20 > 10.03 21:38

Džinovska instalacija umetnika Aja Vejveja

Džinovska instalacija kineskog umetnika i disidenta Aja Vejveja posvećena tragediji migranata biće izložena u Pragu od 16. marta ove godine do 7. januara 2018, saopštila je večeras češka Nacionalna galerija.

Delo pod nazivom "Zakon putovanja" u obliku je čamca na naduvavanje dugog 70 metara, sa figurama 258 izbeglica u prirodnoj veličini. Brod lebdi u vazduhu u kristalnoj kugli, što ostvarenju daje crtu nadrealizima.

Praška galerija navela je da je to najveća individualna instalacija kineskog umetnika koja svedoči o "hitnim problemima u svetu, suočenim sa sukobima, političkim i privrednim krizama i svetu koji se suočava s padom moralnih vrednosti".

Aj Vejvej (59) prošle je godine posetio izbeglice i migrante koji su masovno došli na grčko ostrvo Lezbos iz Turske, a potom je na svom Tviter nalogu postavio njihove fotografije, kao svedočenje o onome kroz šta oni prolaze. Umetnik je na Lezbosu otvorio atelje.

Kineski umetnik je nedavno izrazio zabrinutost zbog ukaza američkog predsednika Donalda Trampa o ograničenoj migraciji u SAD i izgradnji zida na američko-meksičkoj granici.

Umetnik je oštri kritičar kineskih vlasti. Bio je u zatvoru tri meseca tokom 2011. a potom mu je na četiri godine bio oduzet pasoš.

Aj Vejvej, sin pesnika Aja Činga, rodjen je 1957. godine u Pekingu, svetski je poznat kao likovni i umetnik arhitekta, a poslednjih godina i kao gradjanski aktivista.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.